Ga naar de inhoud
Home » Blog » De schaamte voorbij – Alles Kan Heter Aflevering 6

De schaamte voorbij – Alles Kan Heter Aflevering 6

  • door

Seksualiteit is iets wat helemaal van jou zelf is. Hoe je dat beleeft en waar jij van geniet, daar heeft eigenlijk niemand iets over te zeggen.

Maar jammer genoeg werkt dat niet zo. Als kind al krimpen we in elkaar als we een romantische scene zien op tv. En ook als we ouder worden, is open praten over seks vaak een pijnpuntje. Er hangt enorm veel schaamte rond. Want oeh, wat gaan anderen wel niet denken?

Die schaamte legt ook een druk op jouw seksualiteit. Mag je dat wel zo beleven of voelen? Is het wel normaal dat je dat zo of zo wil? En zou je er niet anders uit moeten zien als je die beweging maakt?

In deze 6e aflevering bespreek ik van waar die schaamte komt. En vooral: hoe jij je bewust kan worden dat die schaamte er is. En natuurlijk ook hoe je er vanaf raakt.

Hoe komt het dat we ons schamen?

Schaamte voor seksualiteit wordt ons eigenlijk simpelweg met de paplepel ingegeven. Er wordt thuis met geen woord over gesproken, in veel huishoudens. Zo leer je al als kind aan dat seks iets is waar je niet over praat.

Veel ouders zappen snel weg als er een seksuele scene op tv is, want kinderen horen zoiets niet te zien. En ja, dat doen wij, volwassenen, uit schaamte. Want dat hebben we zelf zo aangeleerd.

Wat doet dit met jouw seksualiteit?

Als je je schaamt voor iets, ga je het moeilijk vinden hier mee bezig te zijn, hier voor uit te komen. Je doet het in het geniep, zodat niemand het ziet. Of je negeert het en houdt het in jezelf verborgen.

Dat uit zich in onzekerheden in de slaapkamer. Over jouw seksleven, je seksuele handelingen, maar zeker en vaak ook over je lichaam. En ik denk dat intussen vermoedelijk ook al wel duidelijk mag zijn dat dit je niet meteen helpt om je open te stellen voor jouw seksualiteit.

Je rem

In Aflevering 1 van Alles Kan Heter had ik het over je rem en je gaspedaal en hoe die jou zin in seks beïnvloeden. Schaamte over jouw seksualiteit, dat trapt overduidelijk (in de meeste gevallen) op je rem. Het is dus iets waar we liever vanaf willen. 🙂

Je innerlijke tuintje

Hoe begin je hier nu aan? Om van je schaamte af te raken? Ik leg hier graag even de metafoor van de tuin uit. Bij de geboorte krijgen we allemaal een lapje grond mee. En in dat lapje grond worden vanalle, goed bedoelde, dingen geplant. Je schaamte voor seksualiteit is hier één van. Maar net zo goed hoe je je huishouden doet, hoe vaak je gaat sporten, enz.

Sommige van die dingen die in jouw tuintje groeien, zijn best goed voor jou. Het zijn gewoontes en gedragingen waarvan je kan beslissen dat ze bij jou horen en mogen blijven. Maar sommige plantjes zijn eigenlijk eerder onkruid voor jouw tuin. Je schamen voor je wensen en gewoontes in jouw seksualiteit is echt puur onkruid.

Het dient je niet, het helpt je niet verder, het brengt niets positiefs met zich mee. Onkruid dus! Het ziet er mss mooi uit, maar diep vanbinnen is dat het niet.

Het zou natuurlijk makkelijk zijn om te zeggen: trek dat onkruid gewoon uit uw tuintje en voila, opgelost! Zo gemakkelijk is het natuurlijk niet. Zo’n onkruid in uw tuintje is eerder een hardnekkige klimop: er is best wat nodig om dat weg te krijgen.

Hoe begin je daar dan aan?

De eerste stap is herkenning. Erkennen dat die schaamte er is en beseffen wanneer die je overvalt. Van daaruit kan je verder gaan werken.

Besef je dat je ergens tegenaan loopt? Praat erover. Met je partner (als dat lukt), je beste vriendin of iemand anders die je vertrouwt. Praten kan je echt helpen om bepaalde dingen in te zien. En het zet een verwerkingsproces in gang.

Weet dat dit niet iets is wat je op een-twee-drie opgelost zult hebben. Maar ermee bezig zijn en je er bewust van zijn, dat zijn absoluut de eerste stappen.

Schrijven helpt!

Zoals bij iedere aflevering, hoort ook bij deze aflevering een opdracht. In dit geval: schrijf erover. Bedenk waar jij je over zou kunnen schamen, waar je grenzen of blokkades zitten en van waar die zouden kunnen komen.

Dit kan je doen door te journallen of bijvoorbeeld door een mindmap te maken. Helemaal op jouw manier. Als je dit op papier doet, kan je dit achteraf verscheuren of, nog iets meer dramatisch 😉, verbranden. Zo kan je op een hele visuele en fysieke manier al een klein beetje afscheid nemen van die dingen waar je eigenlijk niets mee bent.

Merk je dat je hier hulp bij kunt gebruiken? Je kan altijd bij mij terecht voor begeleiding hiermee.
Boek een gratis kennismakingsgesprek om samen te kijken wat ik voor jou zou kunnen betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.