Ga naar de inhoud
Home » Blog » Vraag het aan Ruud: Mijn man komt snel klaar, wat kunnen we hieraan doen?

Vraag het aan Ruud: Mijn man komt snel klaar, wat kunnen we hieraan doen?

  • door

Een vraag die wel vaker terugkomt, vooral dan in mijn praktijk. De eerste bijkomende vraag hierbij is meestal: wat is snel klaarkomen? Voor de ene is dat na een halve minuut, voor de ander als je voor bijvoorbeeld 5 of zelfs 10 minuten klaarkomt. Aan de andere kant is het ook niet onbelangrijk om stil te staan bij voor wie dit precies een “probleem” is. De ontvanger? Of de eigenaar van de penis?

De penis is ervoor gemaakt

Als ik spreek over vrouwelijke seksualiteit, dan heb ik het steevast over hoe belangrijk opwinding is en dat dit enige tijd kan duren voor we volledige opwinding bereikt hebben. De clitoris en vagina hebben echt tijd nodig. Voor de penis is het verhaal volledig omgekeerd: snel klaarkomen is de bedoeling. Als we dat als soort niet gekund hadden, dan waren we al lang uitgestorven. Beeld je even in dat je duizenden jaren geleden leefde: daar was weinig ruimte en de luxe om langdurig met seksualiteit bezig te zijn: seks ging snel en was gefocust op voortplanting.

Als we gaan kijken naar de penis, dan zien we dat heel veel aspecten ervoor zorgen dat de penis in optimale omstandigheden kan presteren: de voorhuid werkt als een soort buffer, zodat de vagina niet erg nat moet zijn, de eikel is erg gevoelig, waardoor orgasmes sneller kunnen komen, erecties komen en gaan in snel tempo enzovoort.

Het feit dat er snel een orgasme is, kan dus erg vervelend zijn in huidige situaties, maar het is niet onbelangrijk (en misschien ergens ook wel een opluchting) om te weten dat in de meeste gevallen dit gewoon wil zeggen dat alles helemaal goed functioneert.

Soms willen we anders

Dat gezegd zijnde, willen we uiteraard soms net liever dat het allemaal wel lekker lang duurt. En dan kan het behoorlijk vervelend zijn als dat orgasme naar jou/jullie gevoel te snel komt. In heel veel gevallen kan je dit trainen en hier op oefenen. Al maak ik ook wel graag even een kanttekening dat een bezoekje aan een seksuoloog en/of uroloog soms ook wel aangewezen kan zijn. Dus doe dit zeker, bij twijfel.

In ‘seksuologische’ termen, spreken we over en opwindings-curve. Hierbij heb je verlangen, opwinding, een opbouw naar je orgasme en dan een punt waarna je niet meer terug kunt en er sowieso een orgasme zal volgen. Dit noemen we letterlijk “point of no return”. Om je orgasme te leren controleren, is het belangrijk dit punt te leren herkennen. Want, dit spreekt voor zich: eens je hier over gaat, volgt een orgasme dus sowieso.

Start met oefenen als je alleen bent. Werk je lichaam toe naar dat “Point of no return” en stop vlak ervoor met stimuleren. Wacht tot je opwinding volledig weg is en begin dan opnieuw. Eens je hier wat vlotter in bent, kan je proberen met glijmiddel of eventueel een speeltje zoals een tenga-ei te werken. Zo wen je aan nieuwe ervaringen en gevoelens, waarbij je je lichaam soms weer even tijd zult moeten geven om ook hier mee te leren omgaan.

De volgende stap is met partner. Ga samen aan de slag en leer aangeven wanneer de stimulatie best even moet stoppen. Hier begin je met het betere handwerk. Pas als je hier enige controle over hebt, ga je over op penetratie-seks. Zorg dat je in het begin zeker zelf de controle kunt houden, zodat je zelf kan vertragen wanneer dat nodig is.

Penetratie is niet “seks”

Als we “seks” uitspreken, dan denken we daarbij heel vaak aan penis-in-vagina seks. Logisch, want dat is de vorm van seksualiteit waar we eeuwen lang op gefocust hebben: het is nodig voor voortplanting. Maar er is echt nog een hele wereld aan andere mogelijkheden! En heel eerlijk: piv-seks is voor de meesten zelfs niet eens het allerbeste wat je kan doen. Denk maar aan orale stimulatie. Of het gebruik van speeltjes. Of spelen met aanrakingen en strelingen, teasen en pleasen, oefenen op nieuwe handtechnieken. Er is zóveel mogelijk.

In plaats van te focussen op wat er niet lukt: denk eens na over wat er wel kan. Is penetratie maar kort mogelijk? Hoe kan je er dan toch voor zorgen dat jullie beide op andere manieren een geweldig moment beleven? Daar is veel mogelijk en dat mag je helemaal beleven zoals dat voor jullie het best aanvoelt.

Hoe kan je hier meer in ontdekken?

Wil je meer leren over de penis en hoe je die kan plezieren op andere manieren? Of misschien ben je wel op zoek naar meer informatie over hoe je je partner kan laten genieten als het bij jou allemaal niet lijkt te lopen zoals je wil?

Net daarom heb ik mijn workshops Penis Plezier en Vulva Plezier nu ook digitaal beschikbaar gemaakt. Aan de hand van korte video’s, leer ik je bij over beide geslachtsdelen. Daarnaast leer ik je ook heel wat leuke nieuwe technieken om mee aan de slag te gaan.

Als je ineens beide cursussen aankoopt, krijg je er de Glijmiddelen Gids ter waarde van €19,90 gratis bovenop!

Ontdek Penis Plezier hier.
En Vulva Plezier hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.