Ga naar de inhoud
Home » Blog » Vraag het aan Ruud: Na zoveel jaar samen zijn we de connectie en intimiteit kwijt. Help?

Vraag het aan Ruud: Na zoveel jaar samen zijn we de connectie en intimiteit kwijt. Help?

  • door

Als we elkaar net leren kennen, spatten de vonken er heel vaak vanaf. Maar na enige tijd samen, lijkt dat helemaal te veranderen. Dit is een vraag die in verschillende vormen echt heel vaak terugkomt. Als jullie beide willen werken aan jullie intimiteit samen, dan is het absoluut mogelijk elkaar (en jezelf!) hierin terug te vinden.

Hoe komt het?

Connectie en intimiteit kwijtraken nadat je al een hele tijd samen bent, is totaal niet onlogisch. Er zijn verschillende oorzaken voor, waarom je het gevoel kan hebben elkaar kwijt te raken:

  • Verschillende fases in jou/jullie leven: jullie gaan samen wonen, er komen kinderen, er veranderen dingen op carrière-vlak, … Al die veranderingen, groot of klein, kunnen van invloed zijn op jullie connectie met elkaar.
  • Er sluipt routine in jullie leven: helemaal normaal, maar jammer genoeg niet spannend. Waar je in het begin vol spanning en nieuwe gevoelens zat, valt dat voor een groot stuk weg als je al een tijd samen bent.
  • Jullie praten moeilijk of zelfs gewoon weinig met elkaar. Onderzoek heeft uitgewezen dat koppels gemiddeld maar 7 minuten per dag met elkaar praten. Dat is bijzonder weinig. Dat gebrek aan communicatie kan ervoor zorgen dat je bijna letterlijk uit elkaar groeit.

Er zijn dus gebeurtenissen in jullie leven samen, waar je weinig aan kan veranderen. Op andere vlakken kan je dan wel weer bewust gaan kiezen voor verandering, zodat je weer naar elkaar toe kan groeien. Een relatie is altijd werken, al leerde we nog zo anders in sprookjes. En ze leefden nog lang en gelukkig. Einde. Niet dus! Als je lang en gelukkig wil leven samen, dan is het noodzakelijk om blijvend tijd en energie in elkaar te investeren!

Het kan anders

Herken je jezelf in de situatie dat je het gevoel hebt elkaar wat kwijt te zijn geraakt? Maak je niet te veel zorgen, in de meeste gevallen kan hier echt aan gewerkt worden. Wat wel belangrijk is om mee te geven, is dat dit altijd een proces is waar enige tijd over zal gaan voor het weer beter aanvoelt voor jullie beide: je hebt er lang over gedaan om in deze situatie te belanden, het gaat je ook even kosten om dit te veranderen.

Allereerst gaan we werken aan de basis van jullie relatie. Als koppels tot bij mij komen, dan is dit vaak óf met de vraag om te werken aan de seksuele relatie óf aan de relatie in het algemeen. In de meeste gevallen gaan deze echter helemaal samen: als het ene niet goed zit, vinden we vaak oorzaken bij het andere en omgekeerd.

Hier enkele tips om jullie relatie terug te versterken:

  • Denk wat vaker terug aan de mooie momenten die jullie samen beleefden: praat over toen jullie elkaar voor het eerst ontmoet hebben of verliefd werden op elkaar, ga in gesprek over een bijzondere dag in jullie leven, herinner je een vakantie die jullie onder jullie tweetjes doorbrachten, … Door positieve herinneringen op te halen samen, kan je dat gevoel van verbondenheid terug voelen én versterken.
  • Doe regelmatig iets onder jullie twee. Niet de makkelijkste opdracht als je kinderen hebt, maar jullie relatie is de basis van jullie gezin. Als jullie samen sterk staan, heeft iedereen daar baat bij. Dus maak tijd voor elkaar. Doe samen dingen die jullie echt leuk vinden. Maak er een echte date-night van! Nee, dat hoeft niet altijd om ter zotst (al mag dat natuurlijk wel). Samen een glas wijn drinken buiten terwijl de zon ondergaat en die telefoons binnen laten liggen is ook al heel wat.
  • Werk aan jullie manier van communiceren. Probeer wat vaker écht naar elkaar te luisteren, zonder afgeleid te zijn. Spreek altijd vanuit jezelf; ik voel me zo als dit of dit gebeurt. Dit kan je helpen om op een open manier met elkaar in gesprek te gaan.

En die intimiteit dan?

Naast connectie met elkaar, is heel vaak ook intimiteit erg belangrijk voor jullie beide. Voor ik overga tot enkele tips om ook jullie seksuele intimiteit te versterken, is het belangrijk om mee te geven dat er verschillende vormen van intimiteit bestaan. Zo kan je ook intiem zijn door te knuffelen, bijvoorbeeld, maar net zo goed door je emoties te kunnen delen met elkaar, diepgaande gesprekken te voeren of samen te gaan wandelen in de natuur. Door na te denken over wat jij zelf belangrijk vindt of waar jij nood aan hebt, kan je beter vragen aan de ander om je hier meer van te geven. Intimiteit is niet enkel seks.

Desondanks willen we toch ook vaak onze intimiteit in de slaapkamer terug wat leven in blazen. Als het goed gaat in de slaapkamer, dan voelen we ons vaak ook meer verbonden met elkaar.

Ook hiervoor geef ik je dus graag enkele tips:

  • Zorg dat je je veilig voelt bij elkaar. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, zeker als je je elkaar al zo lang kent, maar toch hangt hier ook heel vaak een vorm van schaamte in de weg. Je vindt het misschien moeilijk je kleding uit te trekken waar de ander bij is. Of je hebt het lastig om jezelf helemaal over te geven. Want: wat denk je wel niet van elkaar? Veiligheid is noodzakelijk om de intimiteit terug te laten stromen. En hele kleine gebeurtenissen tussen jullie of voor jezelf, kunnen die veiligheid verstoren. Denk hier eens goed over na en ga hier over in gesprek met elkaar.
  • Ontdek elkaar terug. Ook dit klinkt als een behoorlijke dooddoener, maar is super belangrijk voor jullie seksuele intimiteit. Na een hele tijd samen vervallen we makkelijk in patronen: je kent elkaar, je weet wat goed werkt en wat de ander leuk vindt. Maar we zijn allemaal behoorlijk veranderlijk. Dus wat vorige jaar werkte, hoeft dat dit jaar niet meer te doen. Daarnaast kan op zoek gaan naar wat er nog leuk is, naar waar jullie over fantaseren en wat jullie lichamen kan opwinden ook bijzonder verbindend werken.
  • Bemin elkaar wat vaker. Daarmee bedoel ik niet enkel in de slaapkamer. Geniet af en toe samen van een kus, een aanraking, een liefdevolle aai. Het kan erg fijn zijn om elkaar op die manier te erkennen, zonder dat er seks van hoeft te komen.

Conclusie

Jullie connectie en intimiteit terug herstellen, lukt niet van vandaag op morgen. Neem de tijd om terug met elkaar in gesprek te gaan, om elkaar terug te leren kennen. We denken na een tijdje alles van elkaar te weten, maar dromen en verlangens veranderen. Hierover kunnen spreken werkt bevrijdend en verbindend.

Binnen jullie intimiteit is het belangrijk dat jullie elkaar blijven “zien”. Wat wil de ander? Wat wil je zelf? Kunnen jullie hier tijd voor maken samen en elkaars wensen en verlangens respecteren en begrijpen? Ook hier is communicatie belangrijk.

Vinden jullie het als koppel lastig om samen in gesprek te gaan?
Exact daarvoor maakte ik het Babbel Kaartdeck! Met 50 vragen over jullie relatie, seksualiteit en intimiteit daag ik jullie uit om ook over de lastige onderwerpen open in gesprek te gaan.

Het Babbel Kaartdeck ontdek je hier.

Heb je het hier moeilijk om je open te stellen? Of komen jullie er samen niet uit?
Ik ben er voor je.
Boek een gratis kennismakingsgesprek om elkaar wat beter te leren kennen en te ontdekken of ik je kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.