Ga naar de inhoud
Home » Blog » Vraag het aan Ruud: ik vind het moeilijk om met mijn vragen naar een seksuoloog te gaan. 

Vraag het aan Ruud: ik vind het moeilijk om met mijn vragen naar een seksuoloog te gaan. 

  • door

Ik kreeg een vraag binnen in mijn wekelijkse Vraag het aan Ruud: ik vind het moeilijk om met mijn kinky kantje naar een seksuoloog te gaan.

Het leek me wel interessant om deze vraag wat breder te trekken. Want wat je voorkeuren ook zijn: hulp zoeken in thema’s waar nog veel schaamte over bestaat, dat is echt best moeilijk!

Om alle delen van deze vraag te beantwoorden, omschrijf ik graag even waarvoor je bij de meeste seksuologen (en sexperten ;)) terecht kunt.

Daarnaast geef ik ook aan hoe je op zoek kan gaan naar iemand die bij jou past. Praten over jouw seksualiteit en je relatie, dat is sowieso al best uitdagend. Dus zoek vooral iemand die bij jou past.

Seksuoloog vs sexperte of sexcoach

Als je me volgt, heb je me dit vermoedelijk al eens eerder horen vertellen, maar ik doe het toch graag nog eens in blogvorm.

Het beroep als seksuoloog is (nog) niet beschermd. Dat wil eenvoudigweg zeggen dat iedereen zich seksuoloog mag noemen. En daarom doe ik het dus bewust niet.

Voor mij is een seksuoloog iemand die de opleiding seksuologie heeft gevolgd en die ook werkzaam is als hulpverlener in dit vakgebied. Ik heb die opleiding niet gevolgd, dus ik kies een andere term.

Het verschil zit hem vooral in de theoretische kennis, die je uiteraard meer hebt als je een universitaire opleiding hebt gevolgd.

Maar wel een kleine waarschuwing: je hoeft niet perse naar diploma’s te kijken. Ik geloof de volle 100% dat mensen ook op andere manieren kennis kunnen verwerven en op een correcte manier in de hulpverlening kunnen stappen. Maar aangezien zomaar iedereen zichzelf deze titel kan geven, is het dus ook wel wat opletten geblazen dat je zeker bij iemand hulp zoekt die jou ook echt kan helpen.

Hulp zoeken

Hulp zoeken is gewoon niet makkelijk. Ik ben zelf de eerste om toe te geven hoe moeilijk ik het vind om hulp te vragen als er iets niet helemaal goed gaat. En toch is hulp vragen van iemand buitenaf, vaak de beste manier om ergens te komen. Iemand die wat verder van je af staat, die ziet en ervaart dingen die je zelf vaak niet ziet. 

Een tijdje geleden zat er een koppel in mijn praktijk waarbij hij uitsprak dat hij het zonde vond dat zij niet meer naar hem verlangde en zo weinig moeite deed om dat te doen terugkomen. Zij hoorde een beschuldiging. Ik hoorde een noodkreet van iemand die zijn vrouw doodgraag zag en het gevoel had haar kwijt te raken. Dit zie ik vaak gebeuren. We vullen de puzzelstukjes in voor iemand anders die dicht bij je staat. 
Je laten helpen is dus vaak de beste en snelste manier om vooruit te gaan.

Waarmee kan een seksuoloog of sekscoach je helpen?

In principe met alle hulpvragen die je hebt rond seksualiteit. Bovendien zijn veel seksuologen of sekscoaches ook relatietherapeut, waardoor ze dieper kunnen gaan kijken dan enkel het seksuele probleem. 

Maar uiteraard heeft iedere therapeut zijn of haar eigen specialisaties. Zo heb je mensen die meer interesse hebben in hele down to earth wetenschap en zijn er anderen die het belangrijk vinden om ook aandacht te besteden aan het meer spirituele aspect. Je hebt ook therapeuten die gewend zijn om met heteroseksuele koppels te werken, terwijl anderen dan weer minder focus leggen op geslachten of voorkeuren of zelfs relatievormen. 

Het blijft dus belangrijk om te kijken wie er echt bij je past. Dat is ook de reden waarom je bij mij een gratis kennismakingsgesprek kunt inplannen. Zo kan je echt aanvoelen of mijn manier van werken past bij wie jij bent en wat je nodig hebt. 
Als dat niet het geval is, verwijs ik je graag door naar een collega die beter bij jou past. 

Wat met kinky of andere voorkeuren?

Als je bijvoorbeeld kinky of bdsm voorkeuren hebt of, ik zeg maar iets, andere relatievormen, dan kan het extra uitdagend aanvoelen. Je wil namelijk wel dat jouw hulpverlener je begrijpt.

Ik denk aan een voorval een tijd geleden, waarbij ik met bevriende therapeuten aan tafel zit. Ik ben in gesprek met iemand over een extreme vorm van seksualiteit-beleving. Deze persoon gaf me aan dat het soms lastig is om deze handelingen uit te voeren omdat hun partner hier geen voorstander van is. Eén van de therapeuten vangt het gesprek op en geeft aan dat partners toch altijd respect moeten hebben voor elkaars voorkeuren, dat de partner hier toch begrip voor moest hebben en ze hier toch over moesten kunnen praten.
Helemaal correct, maar er werd totaal niet doorgevraagd naar hoe mijn gesprekspartner hier mee om ging binnen de relatie. Er werd niet gevraagd naar hoe er binnen de relatie over werd gesproken, niet geïnformeerd waar ze hierin misschien wel al naar elkaar toegegroeid waren, welke voorkeuren er nog waren binnen de relatie,…
Er werd gewoon snel en kordaat gereageerd: respect hebben voor elkaar.

De reactie van de therapeut was met de beste bedoelingen, maar er ontbrak kennis over aan de ene kant: de seksuele handeling én aan de andere kant: de mogelijkheid dat mijn gesprekspartner misschien een andere soort relatie zou hebben dan de standaard monogame.

Dit wil je uiteraard liever niet voor hebben als je bij iemand in begeleiding gaat. Je wil iemand die naar je luistert en die weet welke vragen te stellen voor jouw situatie. Als dat niet het geval is, loop je het risico dicht te klappen en besluit je vermoedelijk om bepaalde delen van jezelf niet prijs te geven. En dat helpt natuurlijk niet.

Ga dus bewust op zoek naar een therapeut die specifiek aangeeft hier kennis over te hebben. Als je een goede seksuoloog tegenkomt, zal die ook weten wanneer die moet doorverwijzen. Je kan deze voorkeuren dus best al doorgeven op het moment dat je je eerste gesprek gaat inplannen of tijdens het kennismakingsgesprek. 

Twijfel je? Stuur me even een bericht of plan een kennismakingsgesprek in.
Ik verwijs je graag door naar iemand waar ik zelf vertrouwen in heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.