Ga naar de inhoud
Home » Blog » Hoogsensitiviteit en seksualiteit – Alles Kan Heter Aflevering 14

Hoogsensitiviteit en seksualiteit – Alles Kan Heter Aflevering 14

  • door

Hoogsensitiviteit lijkt soms een beetje het modewoord van de afgelopen paar jaren. Maar als je zelf hoogsensitief bent en regelmatig last hebt van een overprikkeld systeem, dan weet je dat het echt veel meer is dan een trend. Het kan je leven echt beïnvloeden. En ja, dus ook je seksleven.

Want als je overprikkeld bent, ben je in overlevingsmodus. Dan is er geen ruimte meer om plaats te maken voor jezelf of voor een ander. Dan is logisch en relativerend denken al moeilijk, laat staan intiem zijn met iemand die je graag ziet.

In deze aflevering heb ik het over de moeilijkheden hiervan en de zoektocht naar mogelijke manieren om hiermee om te gaan. Want hoewel intimiteit toelaten als je overprikkeld bent echt een uitdaging is, kan intimiteit ook net een oplossing zijn als je leert hoe je het kan toepassen in jouw leven. Ja, deze aflevering is ook interessant als je niet denkt dat je zelf hoogsensitief bent.

Luister hier naar Aflevering 14 van Alles Kan Heter:

Wat is hoogsensitief zijn?

Als je hoogsensitief bent, dan ben je extra gevoelig voor prikkels die binnen komen. Dat kunnen auditieve prikkels zijn, of andere zintuiglijke gewaarwordingen. Maar je kan net zo goed overgevoelig zijn voor de emoties en het gedrag van anderen. Ik moet er denk ik geen tekening bij maken, dat dit erg vermoeiend kan zijn.

Ik ben zelf bijvoorbeeld (en onderandere :)) hoogsensitief voor geluid. Dat wil zeggen dat geluid extra hard binnen komt bij mij. Ik hoor alles, merk alles op en kan daar heel snel ongelooflijk vermoeid en overprikkeld van raken.

Of je nu hoogsensitief bent of niet: het ene is niet beter dan het andere. Mensen die niet hoogsensitief zijn, hebben minder last van overprikkeling en storen zich dus vaak minder aan de dingen om hen heen. Als je hoogsensitief bent, pikt je zenuwstelsel dingen veel sneller op. Dit kan ook echt een voordeel zijn, want je merkt veel makkelijker subtiele dingen op in je omgeving. Voordelen en nadelen dus.

Wat heeft dit te maken met seksualiteit?

Wel, heel veel dus. Om te kunnen genieten van seksualiteit en om helemaal in je lichaam te kunnen zakken, is het noodzakelijk dat we ons veilig en rustig kunnen voelen. En als je overprikkelt bent door te veel dingen die binnen komen in jouw systeem, dan is dat zakken in je lichaam en genieten van jezelf wel het laatste waar je mee bezig bent. Contradictorisch, jawel, want het zou je ook kunnen helpen.

Maar heel vaak, is seksualiteit iets wat we samen beleven. En ruimte maken voor iemand anders, op het moment dat jij zwaar overprikkelt bent: dat gaat eigenlijk gewoon niet. Je systeem zit dan in een soort van overlevingsmodus, dus seks komt dan gewoon niet in je op. Helemaal logisch, maar wel vervelend.

Wat kan ik eraan doen?

Allereerst zou ik zeggen: geef jezelf wat meer ruimte. Niet enkel in de slaapkamer, maar probeer ook ruimte te maken in je leven. Kan je wat trager leven? Wat minder mee gaan in de haast van elke dag? Begin dan zeker daar mee. Maar er zijn voldoende hoogsensitiviteits-coaches die je hierbij kunnen helpen.

Wat ik je vooral wil aanraden, is om te leren voelen wanneer je systeem overprikkelt is. Wanneer is het je echt te veel? En aan wat merk je dat? Kan je op zo’n moment de ruimte nemen om even tot rust te komen? En vooral: merk je dit ook op als je partner aanstalte maakt tot seksualiteit? Kan je er dan bij stil staan of reageer je dan meteen geprikkeld?

Als je vanaf nu kunt leren opmerken dat je op zo’n moment overprikkeld bent en neiging hebt te snel te reageren, dan kan je er ook voor kiezen eerst even ruimte te nemen voor jezelf. Vraag aan je partner of het ok is dat je je eerst nog even afzondert. Doe een meditatie of iets anders waar jij rustig van wordt. Erna kunnen jullie samen verder gaan, op jouw tempo. Zodat jij je eigen zenuwstelsel rustig in de hand kan houden.

Meer leren?

Zoals je vermoedelijk al wel door hebt, heeft de manier waarop jij in het leven staat, een enorme invloed op alles wat te maken heeft met jouw seksualiteit. Echt al die aspecten zijn met elkaar verbonden. Net daarom zijn mijn cursussen niet zomaar cursussen, maar eerder een traject. Want ik vraag je er echt in jezelf uit te dagen om de dingen anders aan te pakken. Om te groeien en met jezelf en jouw seksualiteit aan de slag te gaan, op jouw tempo.

In december start Goesting terug. In deze cursus leer je alles over hoe jouw verlangen werkt en hoe jij hier zelf invloed op kan hebben. Een echte aanrader! Je kan je hier op de wachtlijst zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.