Ga naar de inhoud
Home » Blog » Vraag het aan Ruud: Ik was me dagelijks, maar heb toch wit spul tussen mijn lippen. Hoe kan dat?

Vraag het aan Ruud: Ik was me dagelijks, maar heb toch wit spul tussen mijn lippen. Hoe kan dat?

  • door

Een vraag die ik wel vaker krijg: ik heb last van witverlies, witte vlokken enzo tussen en op mijn vulva(lippen). Ik was met vaak, maar het blijft maar terugkomen. Hoe kan dit en wat kan ik er aan doen. Laat ik beginnen met mijn vrij standaard boodschap: dit is echt 100% normaal! Meer nog zelfs: eigenlijk ben je ook gewoon helemaal gezond.

Wat is dat witte spul?

Het witte spul (mooie benaming toch wel he 😄) noemen we ook wel witverlies. Het komt voornamelijk uit je vagina en houdt je vagina en vulva gezond. Als je vagina zich goed voelt, dan vind je inderdaad wit spul terug in je vagina en op en rond je lippen. We vinden dit vaak lastig, omdat het er minder proper uitziet, maar eigenlijk is het dus volledig normaal.

Sterker nog: als je dit niet meer hebt en je hebt bijvoorbeeld enkel nog een gekleurde afscheiding uit je vagina, dan is er vermoedelijk eerder iets mis.

Toch is het best goed om het ook af en toe weg te spoelen. Die witte deeltjes die tussen je lippen inkruipen zijn ook een soort van ophoping van talg. En dat mag dus regelmatig met water weggewassen worden.

Hoe reinig ik mezelf?

De beste manier om je vulva en vagina te reinigen is nog steeds: met water. Let op: hierbij heb ik het wel vooral over uitwendig. Ga niet inwendig water in je vagina proberen spuiten. Dit is echt niet goed voor je vaginale flora.

Gewoon water dus. Gebruik je momenteel wel zeep (en ja, hierbij heb ik het ook over intieme zepen zoals Lactacid of andere varianten), dan gaat je lichaam tijd nodig hebben om hier even van af te kicken. Denk dus niet meteen “het ruikt, zie je wel!”, maar geef je lichaam de tijd om zich even te herstellen.

Vind je de geur toch te storend? Was je dan wat vaker met water en wissel je onderbroek (best katoenen ondergoed!) wat meer. Dat mag gerust meerdere keren per dag als dat jou een goed gevoel geeft.

Onze geuren en kleuren

Heel onze cultuur probeert ons onzeker te maken over ons lichaam. Dat gaat over ons gewist, over onze huid, ons haar, onze hygiëne, maar net zo goed over onze intieme delen. Je vagina hoort niet naar bloemetjes te ruiken. Wel naar vagina. En nee, dat is geen hyper frisse fruitige geur. Wel de geur van vagina en die is helemaal normaal.

Als er verandering is in jouw eigen geur, dan kan dat een indicatie zijn dat er iets mis is. Maar als je geur gewoon jouw geur is, dan is dit dus helemaal normaal. Leer eraan wennen, dan leer je het ook steeds meer waarderen.

Ik ruik bijvoorbeeld perfect aan mijn vagina wanneer mijn regels eraan komen, als ik seks heb gehad, als mijn eisprong eraan komt,… Dat kan je enkel als je je lichaam de tijd geeft haar natuurlijke balans weer te herstellen.

Jamaar, wat met dat wit spul?

Dat wit spul is dus volkomen normaal. Wil je toch liever helemaal proper zijn voor je het bed in duikt? Neem een washandje met water en reinig jezelf even voor je gaat vrijen. Super makkelijk en helemaal proper. Soms moet het niet moeilijker zijn dan dat, toch?

Meer zelfvertrouwen nodig?

Kan je wel wat meer zelfvertrouwen en zelfliefde gebruiken? 
Boek een gratis kennismakingsgesprek, dan kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.