Ga naar de inhoud
Home » Blog » Je cyclus en je seksleven – Alles Kan Heter Aflevering 11

Je cyclus en je seksleven – Alles Kan Heter Aflevering 11

  • door

Wist je dat je cyclus een grote invloed heeft op je seksleven? Dan heb ik het over hoe jij je op dat moment voelt, maar zeker ook over jouw zin in seks. En daarnaast verandert er ook nog eens vanalles in je lichaam, waardoor sommige standjes of houdingen op het ene moment leuker zijn dan op een ander moment.

Best complex dus! Maar het verklaart ook best wel veel, eens je een beetje weet hoe het allemaal werkt. Het zorgde bij mij alvast al voor heel veel ‘aha’ momentjes, dus hopelijk is dat bij jou ook zo!

Kleine trigger warning bij deze aflevering ook: ik heb het hier heel vaak over zwanger worden of net niet. Want dat is exact waarom je een cyclus hebt. Ik begrijp dat dit triggerend of zwaar kan zijn als je in dit proces zit, dus waarschuw ik je graag even op voorhand.

Aflevering 11 kan je hier beluisteren:

De 4 seizoenen

maal zeker hoe ik me voelde bij de vergelijking van mijn menstruatiecyclus met de 4 seizoenen. Het klonk zo wat vergezocht. Maar nu ben ik er helemaal mee mee! Door je cyclus onder te verdelen in deze 4 delen, begrijp je heel makkelijk wat er wanneer gaande is in je lichaam!

Zelf vind ik het soms nog makkelijker om het gewoon in 2 te verdelen: de lente en de herfst. Of kort gezegd: het deel met veel energie en goesting en het andere deel waar ik nood heb aan rust en minder sociale contacten. Maar dat wordt zo meteen wel duidelijk.

Bovendien moet je de overgang tussen iedere periode ook niet helemaal als een directe breuklijn beschouwen. Er zit meestal wel wat overlap tussen.

Ook nog even dit: een normale cyclus is regelmatig en duurt 25 tot 35 dagen. Give or take. Dat scheelt al wel eens een paar dagen. Schommelingen worden vaak veroorzaakt door je levensstijl.

De winter

De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je regels. Dat is de start van je winterse periode. En ik denk dat, als je regelmatig menstrueert, ik er ook geen tekening bij moet maken waarom dit de winter wordt genoemd. Je hebt neiging om je terug te trekken, om in je bed te kruipen en te rusten, op een bolletje gedraaid in foetushouding. Alles voelt zwaar en een beetje droevig aan. Dat is normaal. Je lichaam is volop bezig met het leeg maken van je baarmoeder, zodat je aan een frisse start kan beginnen.

In deze periode heb je meestal weinig zin in seks. Je lichaam voelt zwaar, je voelt je meestal wat minder proper en alles is zo wat “bwei, nergens zin in”. Toch kan het voorkomen dat je deze periode wel als een opwindende periode ervaart. Dat komt omdat je in de periode hiervoor (de herfst), erg veel progesteron aanmaakt. Dit remt je zin in seks. Eens je je regels hebt, dropt die aanmaak van progesteron heel snel en stijgt je oestrogeen. En die snelle wissel, kan maken dat jij een boostje krijgt in jouw goesting.

Let wel op: in deze periode hangt je baarmoeder erg laag. Ze is zwaar van alle afvalstoffen die ze probeert af te voeren uit je lichaam. Vrijen kan absoluut geen kwaad (een orgasme helpt zelfs tegen mogelijke pijn van je regels), maar je doet beter wat rustig aan. Diepe penetratie kan bijvoorbeeld wat harder tegen je baarmoeder aan gaan, wat pijnlijk kan zijn.

De lente

Na de winter, komt de lente. En dat is een vrolijke periode, net als in de echte lente! Net na jouw lente, barst je van de energie. Je voelt je goed en kan de wereld aan. Ideale periode om veel te plannen, af te spreken met vrienden en te genieten van je seksualiteit.

Je lichaam is zich hier letterlijk aan het klaarmaken met een nieuwe kans om terug zwanger te worden. Het wil dat je seks hebt, liefst zoveel mogelijk! Dus je hormonen spelen hier hoog spel. Dit is een hele fijne periode om bijvoorbeeld seks te gaan plannen.

De zomer

De zomer is de periode rond je eisprong. In heel veel gevallen is dit exact 14 dagen voor de start van je regels. Niet altijd dus, maar vaak wel. Let er eens op of je je eisprong kan voelen?

In je zomer heb je echt een boost van jouw zin in seks. Je lichaam schreeuwt “Nu! Nu is het moment!” Allemaal om ervoor te zorgen dat je zwanger zou kunnen worden. Een ideaal moment om nieuwe dingen uit te proberen en eens zot te doen.

De herfst

Na de zomer, komt je herfst. Letterlijk een droevige periode: je lichaam treurt omdat je niet zwanger bent. Het begint aan de afbraak van alles wat het zo zorgvuldig heeft opgebouwd.

Deze periode is een periode waarin we meer nood hebben aan reflectie en alles in vraag stellen. Je weet hier vaak met jezelf geen blijf en ook moodswings komen makkelijker voor. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat je hier minder zin hebt in seks. Er is ook geen reden meer voor je lichaam om die zin hoog te houden: je kan toch niet meer zwanger raken. Dus is je lichaam met andere dingen bezig.

In deze periode kan het goed zijn om jezelf een beetje te beschermen. Seks kan anders en minder intens of vernieuwend zijn. Een manier om intiem te connecteren met jezelf en met je partner, bijvoorbeeld.

Dat voelt bij mij niet zo...

Ervaar je niet alles op dezelfde manier als hierboven omschreven? Dan moet je je nog niet meteen zorgen maken. Als je de pil neemt of andere hormonale anticonceptie gebruikt, dan lees je best meteen hieronder verder. Want dan heb je vaak eigenlijk niet echt een cyclus (sorry!).

Daarnaast vergelijk ik jouw cyclus toch ook graag even met ons Belgische weer. Dat gaat namelijk ook niet altijd zo geweldig als we ervan verwachten. Dus maak je geen zorgen als je al eens een lente of zomer hebt waarin je je niet mega opgewonden voelt. Of een winter die echt super zwaar is. Dat kan af en toe gebeuren. Het heeft vaak te maken met je leven in de maand ervoor. Veel late avondjes met veel alcohol? Veel ongezonde voeding? Dat heeft allemaal invloed.

Merk je andere dingen op? Hele zware schommelingen of hevige periodes? Ben je zeer onregelmatig? Neem dan eens contact op met je gynaecoloog of iemand die met hormonen bezig is (ik raad hier heel erg Maroushka van boostyourenergycoach.be aan). Zij kunnen je helpen om je lichaam weer in balans te brengen.

Anti-conceptie en hormonen

Ik had hier misschien mee moeten beginnen, maar deed het dan toch bewust niet. 😊 Als jij de pil, prik-pil, ring of wat dan ook neemt, dan heb je eigenlijk geen cyclus. De hormonen die hier in zitten, leggen je cyclus volledig plat en trekken alles naar één vlakke lijn. Al het voorgaande kan dan een klein beetje aanwezig zijn, maar absoluut in veel mindere mate.

Heb je een hormoonspiraal, dan heb je een soort van light-cyclus. Bij een koperspiraal heb je wel een cyclus, maar je baarmoeder bevindt zich in een soort van permanente vergiftiging, waardoor heel de voorbereiding en afbraak dus ook niet verloopt zoals in een natuurlijke cyclus. Je ervaart dit dus vaak ook anders.

Twijfel je om te stoppen met deze vormen van anticonceptie (want toegegeven, er is eigenlijk niets echt ideaal)? Beslis dan niet om van de ene dag op de andere te stoppen en gewoon je cyclus te gaan tracken. Tenzij je het niet erg vindt om zwanger te worden, natuurlijk. Ga aan de slag met een symptothermale methode, zoals Sensiplan. Hiervoor kan je terecht bij Intensabel.be.

In de praktijk

Ik geef hier ook graag even mee hoe ik hier zelf rekening mee hou. Want ik kan mee voorstellen dat je zo iets hebt van “jamaja, Ruud, als ik daar allemaal mee bezig moet zijn…”

In het begin gaf ik al mee dat ik mijn cyclus meestal opdeel in 2 delen: het deel net na mijn regels en dan vanaf ongeveer halfweg. Ik voel mijn eisprong, maar als dat bij jou niet zo is, hoeft dat geen probleem te zijn, je voelt dat wel aan, als je die herfst in gaat.

De periode net na mijn regels, is mijn goede periode. Op dat moment kan eigenlijk alles. Seksueel is er ruimte om te experimenteren, doen we al eens nieuwe dingen, maakt het uur of het moment van de dag me veel minder uit en neem ik al eens makkelijker zelf initiatief.

De periode na mijn eisprong is anders: hier vind ik experimenteren lastiger. Ik wil dan liever wat rustigere seks, waar ik me goed en veilig bij voel. En na 23u lukt eigenlijk ook niet meer, dan raak ik niet uit mijn hoofd. Dan ben ik de hele tijd aan het denken dat ik de volgende dag vroeg op moet en nog zo veel meer.

Mijn partner begrijpt hoe mijn cyclus werkt. Ik hoef dus maar aan te geven dat ik “in mijn herfst” zit en hij weet wat hij kan verwachten. Dat maakt communicatie én de verwachtingen een pak makkelijker. Ik hoef niet meer alles letterlijk aan te geven en hij voelt zich veel minder snel afgewezen. We begrijpen elkaar.

Ik wil meer!

Het begrijpen van je cyclus komt aan bod in al mijn cursussen. Je kan, naar mijn gevoel, niet met je seksualiteit aan de slag, als je niet begrijpt wat er gaande is in je lichaam.

Wil je hier dus meer over leren? Weten wat je wanneer kan doen en uitproberen? En meer ontdekken over jouw seksualiteit in het algemeen?

Ga dan eens kijken bij mijn aanbod!
Online cursussen of privé 1-op-1 sessies: alles is mogelijk! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.