Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat is dat met die G-spot – Alles Kan Heter Aflevering 8

Wat is dat met die G-spot – Alles Kan Heter Aflevering 8

  • door

Het is waarschijnlijk één van de meest gestelde vragen als ik het heb over klaarkomen, de vagina en de G-spot: “Jamaar Ruud, die G-spot bestaat toch eigenlijk niet echt”. En toch zit er iets wat we kunnen stimuleren!

Voor mij is het heel eenvoudig: er is een zone in ons lichaam die we kunnen stimuleren en die zone noemen we de G-spot. Of het effectief een specifieke plek is die je eender wanneer kunt stimuleren? Nee, dat is het dan weer niet.

Daarover heb ik het in Aflevering 8 van Alles Kan Heter!

Wat is de G-spot dan wel?

Heel eerlijk: de wetenschap is er nog niet 100% over uit.
Dus: de kans is altijd bestaande dat ik je over een aantal jaar een ander verhaal moet vertellen. Maar: ik kan wel al uitleggen wat we wel al weten. En of dat nu wetenschappelijk al helemaal te bewijzen is of niet: het maakt echt meteen super veel duidelijk!

It’s all about the clit!

Om te beginnen moeten we even terug naar Aflevering 5, over de clitoris. Daarin legde ik uit hoe groot de clitoris kan worden als je helemaal opgewonden bent. De clitoris bestaan uit heel wat erectiel weefsel: letterlijk delen eraan die opzwellen dus en die je een erectie helpen krijgen.

Door dat zwellen, komen de twee middelste bobbels van je clitoris rondom de vagina te liggen. Ze helpen de vagina beschermen bij penetratie, letterlijk als een soort buffer.

En ook een beetje je urineleider…

n dan is er ook nog het sponsachtige weefsel rondom de urineleider. Dit deeltje vult zich met vocht (en niet met bloed, zoals de beentjes van de clitoris). Je kan het je voorstellen als een soort van cilindervormig omhulsel rondom het begin van de urineleider. En als je opgewonden wordt, dan vult dat weefsel zich dus met vocht.

De reden waaróm het dat doet, is dubbel. Aan de ene kant beschermt het je urineleider tijdens penetratieve seks. Het weefsel zorgt dan voor bescherming van binnenuit. En aan de andere kant vernauwt het weefsel op die manier ook de urineleider zelf, waardoor die minder vatbaar is voor bacteriën.

Maar: heel dat sponsachtige deeltje is ook super gevoelig. En omdat de clitoris dat stuk nog een beetje meer de vaginawand in drukt, ontstaat er daar een zone. Jawel: de G-spot of de G-zone.

G-zone?

Ik noem het bewust graag een zone. Het is namelijk geen plekje dat je zomaar weet te vinden. En ook geen orgaan, zoals de clitoris bijvoorbeeld. Het is wel een gebied in de vagina dat extra gevoelig wordt bij opwinding. En aangezien dit niet bij iedereen op exact dezelfde locatie is én ook nog eens durft veranderen doorheen je leven en zelf je cyclus, noem ik het dus liever een zone en geen “spot”.

In elk geval: het kan best een uitdaging zijn om jouw G-spot te vinden. En dan ook nog eens om te ontdekken hoe je ermee aan de slag kan.

En laat ook duidelijk zijn: zonder opwinding is het voor velen heel moeilijk (lees: onmogelijk) om hun G-spot te vinden.

Hoe begin ik als ik mijn G-spot wil ontdekken?

Er wordt veel geschreven en gesproken over het stimuleren van de G-spot. En de ene verhalen zijn vaak nog grootser dan de andere. Belangrijk als je wil beginnen met het zoeken en stimuleren van je G-spot is vooral dat je onthoudt dat het mogelijk is dat deze zone voor jou minder makkelijk te bespelen valt. Of zelf dat dit een gebied is waar je je niet goed bij voelt of emotioneel van wordt. Allemaal helemaal normaal. Het is namelijk een zone die je enkel kunt bereiken bij voldoende opwinding.

Je brengt je vingers in in de vagina, richting je buikwand. Dat vormt een beetje een rare hoek. 2 tot 5cm aan de ingang van de vagina, voel je een zone waar de ribbels wat anders voelen dan de rest van je vagina. Een beetje vergelijkbaar met je gehemelte in je mond, maar dan een pak vochtiger. Als je opgewonden bent, gaat deze zone zwellen en voel je een soort van opgevuld “sponsje” inwendig. Ik probeer het zo goed mogelijk te omschrijven, maar weet dat dit uiteraard subjectief is.

Je G-zone is minder gevoelig dan je clitoris. De kans is dus heel bestaande dat je wat meer druk nodig hebt. Om niet te zeggen: je mag hier echt heel anders mee omgaan. Druk erop, wrijf erover, zoek en experimenteer. Voelt het niet goed? Stop dan en probeer later, wanneer je er weer zin in hebt, nog eens opnieuw.

En squirten dan?

Aha, nog een hele andere kwestie! Maar wel eentje die veel gelinkt wordt met het stimuleren van de G-spot. Waar ik bij de G-zone nog enigszins wetenschappelijk kon aangeven waar deze zone vandaan komt, is de wetenschap nog meer in de war als het over squirten gaat.

Even voor de duidelijkheid: squirten is extra vocht dat je verliest bij het krijgen van een orgasme (in de meeste gevallen). Het vocht kan best veel zijn (als in: je bed helemaal nat) of maar enkele druppeltjes.

Op dit moment gaan ze er vanuit dat dit vocht van de “vrouwelijke prostaat” komt. Dat zijn de klieren die zich bovenaan de ingang van de vagina bevinden, maar ook, jawel, het sponsachtig weefsel rondom de urineleider (zie hierboven). Door hier druk op te zetten, deze te stimuleren, zoekt het vocht een manier om weg te komen. En dat is dus de urineleider.

Als je squirt, komt het vocht naar buiten via je urineleider. Een deel van het vocht is urine, daar gaan we intussen vanuit. Maar ook sperma komt via de urineleider, dus ook daar zullen sporen van urine in teruggevonden worden. De rest van het vocht is helder en ruikt ook helemaal anders dan urine: prostaatvocht dus!

Ik krijg vaak de vraag hoe je leert squirten. Of hoe je jouw vriendin kan leren squirten. Mijn antwoord hierop is altijd voorzichtig. Ik heb liever dat je geniet (of beide geniet) va de handelingen die je uitvoert, zonder een doel na te jagen. Maar als je het gevoel hebt tijdens stimulatie dat je moet plassen en je voelt je veilig genoeg bij je partner: laat het dan eens komen. En ontdek wat het zou kunnen zijn.

Wat als je jezelf toch echt nog meer wil ontdekken?

Er is een hele wereld aan genot en mogelijkheden. 
Voel je dat je je volle potentieel om te kunnen genieten nog niet hebt bereikt? Merk je dat je niet goed weet wat je nu eigenlijk wil? Dat het alleen wel lukt, maar samen vaak moeilijker?

Ik lanceer in augustus de online cursus Genot. Een online cursus waarin je jezelf en jouw seksualiteit echt ontdekt. We gaan aan de slag om echt te genieten. Om je helemaal open te stellen voor jouw eigen genot. Om echt “on fire” te kunnen zijn. 

Interesse? Zet je alvast op de wachtlijst voor en extra grote korting in augustus!
Inschrijven op de wachtlijst kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.