En ze leefden nog lang en gelukkig! Het is het einde van ontelbaar veel sprookjes, maar uiteraard is het zo gemakkelijk niet…
Ik kreeg onlangs van iemand een berichtje met een boodschap erin die ik wel vaker hoor: “Kan je me helpen om meer te genieten van mijn seksleven? Bij anderen gaat dat allemaal zo vanzelf. Dat zou ik ook graag willen.” Het raakt me altijd, dit soort berichten. Want dit gevoel, dat het bij anderen allemaal wel vanzelf lijkt te gaan en bij ons niet lukt, dat ontstaat enkel omdat we niet praten over seks. Of nog iets beter verwoord: we praten er niet eerlijk over.
Daarom maakte ik een Alles Kan Heter aflevering over wat er allemaal vanzelf of net niet vanzelf hoort te gaan. En over het gevoel van liefst van al gewoon normaal te willen zijn, zoals iedereen.
Seks is zoals koken
Je weet het of je weet het niet, maar ik hou er van om seks met eten en koken te vergelijken. Bij seks gaan we er vanuit dat dat gewoon vanzelf helemaal goed zou mogen gaan én spannend mag blijven. We vergelijken dat even met leren koken.
De kans is bestaande dat je van nature uit een talent hebt voor koken, je kan van jezelf uit goed smaken combineren, gewoon door ergens van te proeven of aan te ruiken. Dat kan. Maar de kans is veel groter dat je dat ergens doorheen je leven leerde: je mama leerde je groenten snijden, je papa leerde je vlees kruiden, je volgde een cursus of nam er een kookboek bij. Dit ging dus heel waarschijnlijk niet volledig vanzelf.
Van seks verwachten we dus dat dat wel zo gaat: dit zouden we gewoon moeten kunnen. We praten er niet of amper over en als we dat doen, is het vaak met grootspraak of erg veel onzekerheden. Geen wonder dat we ons niet zo heel veilig voelen bij dit onderwerp.
Maar in’t begin ging dat toch wel!?
Als je elkaar net leert kennen, doen je hormonen iets bijzonders: vuurwerk!
Ze zorgen ervoor dat je helemaal voor de ander valt en eigenlijk bijna enkel positieve dingen kunt zien aan elkaar. Ook de seks verloopt vaak (zeker niet altijd en dat is ook normaal :)) spetterend. Met veel vernieuwing, verlangen en vooral veelheid.
Als je elkaar een tijdje kent en misschien ook gaat samen wonen, dan verandert er vanalles. Je krijgt er een huishouden bij, misschien ook wel een gezin, verantwoordelijkheden, zorgen voor,… Dat soort dingen. En die zorgen ervoor dat zowel jij als de ander andere rollen krijgen. In jullie eigen leven en tegenover elkaar. Je bent niet meer enkel partner, maar ook nog collega, mama, papa, schoondochter of -zoon, huishoudster en wat nog allemaal. Geen wonder dat de rol als passionele partner wel vaker naar de achtergrond verdwijnt.
Ik hoor het erg vaak: we willen graag terug naar hoe het vroeger was. Heel eerlijk: dat kan niet. De spanning van het gloednieuwe: die krijg je niet terug. Maar dat wil niet zeggen dat het niet beter kan worden! In ruil voor de nieuwe spanning kan je verbondenheid, samenhorigheid en ontdekking krijgen. En geloof me: dat is echt veel beter! 😀
Het vuur dat ons in leven houdt
De passie die je voor elkaar voelt, die is niet altijd even makkelijk levend te houden. We steken dit vaak op de ander. Terwijl, als we heel eerlijk zijn, dit gebrek aan passie vaak al start bij onszelf.
Wat doe jij echt doodgraag? Kan je dit delen, in emoties en gevoel met jezelf? Kan je dit delen met je partner? Kan je genieten van de kleine dingen in je leven? Van de zon op je gezicht, de wind in je haar, je kinderen, lekker eten, … En sta je hier soms bewust bij stil?
Praten over wat je voelt en ervaart is de eerste stap in de groei naar elkaar toe. Deel meer van wie je bent en wat je drijft. Vraag nog eens aan elkaar wat jullie dromen zijn. Wat willen jullie nog bereiken, samen en apart?
Communicatie is key!
Praten met elkaar is niet zo makkelijk als het lijkt. Vaak vervallen we in discussies en verwijten. Dat die niet zo productief zijn, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen.
Om te beginnen, raad ik meestal aan jullie gesprekken niet in de slaapkamer te voeren. Je zit dan beide in een andere “zone” en een andere emotie. Op dat moment dingen aanhalen kan dan erg kwetsend zijn.
Kies ervoor om jullie gesprek aan tafel te voeren. Plan bewust een moment samen in en luister écht naar elkaar. Laat elkaar uitspreken. Dat is waar verbinding begint.
Wil je hier graag mee aan de slag?
Boek een gratis kennismakingsgesprek in. Dit is volledig vrijblijvend, maar op die manier kunnen we samen het best inschatten welk deel van mijn aanbod het best bij jou past!