Ga naar de inhoud
Home » Blog » Waarom seks plannen geweldig is – Alles Kan Heter Aflevering 9

Waarom seks plannen geweldig is – Alles Kan Heter Aflevering 9

  • door

Een advies dat ik erg vaak geef in mijn praktijk, is om te starten met seks wat vaker in te plannen. En zo goed als iedere keer, bots ik dan op behoorlijk veel weerstand. Want als we gaan plannen, dan is het spontane er toch af? En seks hoort vanzelf te gaan, toch?

Ik ben het hier (uiteraard ;)) niet helemaal mee eens. Het plannen van seks kan super veel voordelen hebben. Al is het maar omdat je dan al weet wat er komt, en je hier mentaal en lichamelijk op kunt voorbereiden.

In aflevering 9 van Alles Kan Heter heb ik het hier heel uitgebreid over.

We plannen al alles…

In ons drukke leven, plannen we zoveel mogelijk in. Dat gaat van wanneer je al dan niet moet gaan werken, tot wanneer je gaat sporten en wanneer er vrienden langskomen. En dat is niet zo gek ook, want we hebben algemeen zoveel te doen, dat het een complete chaos wordt als we het niet in onze agenda hebben staan.

Eén van de dingen die we vaak vergeten plannen, is ruimte en tijd voor onszelf. Ik hou hier persoonlijk letterlijk rekening mee. Als ik zie dat er al enkele dingen gepland staan in een week, dan kies ik er bewust voor om met die ene vriendin pas een weekje later af te spreken. Want ruimte voor jezelf is ook super belangrijk.

En dat is met seks eigenlijk niet anders.

We plannen maar en hebben vaak super drukke dagen. Je loopt van hier naar daar, gaat werken, spreekt af met vrienden, vaak zijn er ook nog kinderen om voor te zorgen en ‘s avonds plof je uitgeput in de zetel. Geen wonder dat je, als je partner initiatief neemt om te vrijen, gewoon volledig dichtklapt.

Je hebt fysiek en mentaal gewoon geen ruimte meer. Je bent volledig voldaan én vaak ook uitgeput. Dus heel erg moeilijk om je dan nog volledig te laten gaan en te denken “jah, nu wil ik ook nog graag seks”.

Voor mij is dat anders!

En ja, daar wringt het schoentje. Je hebt mensen die net op die stresserende, uitgeputte momenten, seks verkiezen. Ze hebben seks omdat het hun helpt ontspannen. Omdat het hun een goed gevoel geeft en ervoor zorgt dat ze sneller in slaap vallen.

Ideaal dus, als jij zo iemand bent, om na een lange dag nog voor seks te kiezen. En vaak kan die seks dan ook nog eens helemaal spontaan komen. Want het helpt je om te ontspannen en tot rust te komen.

Maar voor de andere partner is dat dus vaak niet het geval.

Waarom seks plannen als het ook vanzelf kan gaan?

Hierboven las je al dat er dus 2 verschillende soorten mensen zijn (er zijn er meer, maar ik hou het voor de gemakkelijkheid even hier bij). De ene persoon houdt van spontane seks, omdat het ontspannend en rustgevend kan werken. De andere persoon ervaart seks niet op deze manier. Die heeft wat meer tijd nodig om echt in het moment te kunnen zijn. En als het niet het juiste moment is, dan lukt dat vaak gewoon niet.

Dus: seks plannen kan een hele goede manier zijn om hiermee om te gaan. Je kiest een dag en een moment waarop je weet: dat zal een rustigere dag zijn, hier ga ik ruimte hebben om echt met mezelf én mijn partner te kunnen bezig zijn.

Is de spontaniteit dan niet weg?

Ja, de spontaniteit is absoluut weg. En dat kan, zeker in het begin, wat lastig zijn. Maar geloof me, dat went wel. Zeker als het ervoor zorgt dat jullie seksleven kwalitatief beter wordt.

En uiteindelijk, als je gaat uiteten met je partner, weet je in de meeste gevallen toch ook waar je naartoe zal gaan? En dat neemt dan toch niet weg dat je niet af en toe kunt beslissen op het laatste moment om ‘s avonds in de week ook eens ergens te gaan eten.

Het ene sluit het andere niet uit. Het is niet omdat je af en toe seks inplant omdat je voelt dat dat jou meer ruimte geeft, dat er geen plaats meer kan zijn voor spontane seks.

Nog redenen om te plannen?

Eén van de belangrijkste redenen voor het plannen van seks, is de mogelijkheid om jezelf (en je partner) hierdoor beter te leren kennen. Je kan echt op voorhand nadenken over wat je graag wil doen of proberen. En dat dus bewust gaan inplannen.

Als we niet plannen en alles gaat iedere keer spontaan, dan is de kans ook heel groot dat we in gewoonte hervallen. Helemaal logisch: je begint eraan, je kent elkaar en je weet: dit werkt. Dus doe je het gewoon zoals je het gewoon bent. En dat laat weinig ruimte voor verbetering.

En daarom dus: plan het af en toe eens in. Heel gedetailleerd, zodat je beide weet wat je precies gaat doen met elkaar. Lekker spannend en teasend ook, als je dat al op voorhand bespreekt!

Het Goesting Werkboek!

In het Goesting Werkboek vind je enkele uitgebreide pagina’s om je seks te gaan plannen. Je kan er onder andere aangeven wat je wil gaan doen, wat je intenties zijn voor jullie moment, wie je gaat verwennen én met welke intentie jij aan de seks begint.

Heb je het werkboek nog niet? Dan kan je het hier bestellen.

Nog meer Genot!

Voel je dat je blokkeert in het ontdekken van jouw lichaam? Je weet dat er meer is, maar hebt geen idee hoe eraan te beginnen? Dan is mijn nieuwste cursus Genot iets voor jou!

Genot wordt een cursus vol praktische tips en oefeningen, waar je echt mee aan de slag kan. Na Genot weet je exact waar jij van geniet en ken je jouw lichaam en plezier door en door.

Bekijk hier de webpagina en zet je op de wachtlijst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.