Heel regelmatig belanden er vragen in mijn inbox over pijn bij het vrijen. Soms komen er ook mensen met dit probleem aankloppen voor sessies. Ik vind dit ongelooflijk moedig en een hele belangrijke eerste stap. Het begint in dit geval echt bij hulp zoeken. Want laat ik meteen heel duidelijk zijn: pijn tijdens de seks is eigenlijk nooit ok. Het is altijd een waarschuwing van je lichaam dat er iets niet helemaal ok is.
Om helemaal volledig te zijn, bespreek ik in deze blog enkele verschillende vormen van pijn waar je mee kan worstelen. Ik begin bij de eerder oppervlakkige pijn die soms, maar niet altijd, voorvalt en eindig bij pijn die echt iedere keer voorkomt, waar soms moeilijk een oplossing voor gevonden kan worden.
Ik hoop je hiermee vooral te inspireren om tijdig naar een mogelijke diagnose op zoek te gaan en de pijn niet te lang te laten aanslepen. Dat is nergens goed voor: niet voor jou, niet voor je lichaam en niet voor je relatie.
Af en toe eens pijn ervaren
Het is normaal dat het al wel eens pijn doet. Een statement dat ik wel vaker hoor en wat ook veel mensen lijken te geloven. Laat me hier even heel duidelijk zijn: nee, dat is niet normaal. En als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik de eerste ben om dingen te normaliseren. Hier kan ik dat niet mee. Seks hoort nooit pijn te doen.
Wat is er wel normaal? Dat je vagina nog niet helemaal klaar is voor penetratie als je nog niet volledig opgewonden bent. Dan ervaar je pijn en mogelijks ook irritatie. De meeste vrouwen zijn gewend hier even “door te bijten”. Een paar keer stoten en het is alweer vergeten. Maar je merkt het al: het gaat hier over opwinding. Je lichaam de tijd geven om er echt helemaal klaar voor te zijn. En ja, dat duurt bij de meeste vrouwen een pak langer dan bij de meeste mannen.
Glijmiddel gebruiken
Ja, ik ben een grote fan van glijmiddel. Zeker in situaties waar je anders pijn ervaart. Belangrijk is hierbij wel om heel duidelijk aan te geven dat glijmiddel nooit een oplossing is voor te weinig opwinding. Het is een toevoeging, een leuke extra bij handelingen zoals vingeren en aftrekken. En het is echt heel handig als je van jezelf weet dat je soms wat weinig vocht aanmaakt of snel irritatie hebt bij een beetje droogte.
Glijmiddel is dus een fijne extra, iets wat je kan helpen als je het nodig hebt. Je lichaam maakt van zichzelf niet altijd voldoende vocht aan, ookal ben je wel goed opgewonden. Dat is helemaal normaal, maar kan wel voor pijn zorgen. Voel dus altijd goed aan bij jezelf: ben ik voldoende opgewonden, kan het nog beter en heeft dit invloed op hoe nat ik ben.
Naast glijmiddel zijn er ook verschillende andere producten op de markt die je hier een beetje bij kunnen helpen. Zo ben ik zelf wel fan van arousal oils, die je helpen om je opwinding te versnellen en tegelijkertijd wat makkelijker vocht aan te maken. Een echte winwin dus. En soms een snelle oplossing voor een moeilijkheid.
Glijmiddel op waterbaisis
Dit glijmiddel van het Franse merk YESforLOV is een echte aanrader. Het is biologisch en heel zacht in gebruik.
Arousal Oil met CBD
Een olie die ontspant, helpt bij opwinding en sneller vocht aanmaakt? Dan zit je goed bij deze verfijnde olie van Bijoux Indiscrets.
Als het altijd pijn doet…
Als je echt heel vaak of zelfs altijd pijn ervaart bij het vrijen, zijn “makkelijke” oplossingen als glijmiddel vaak een niet echt werkend lapmiddel. Ze kunnen een beetje helpen, maar het lost “het probleem” absoluut niet op. Wanneer je vaker pijn ervaart, raad ik je in eerste instantie aan om op zoek te gaan naar de oorzaak. Heel vaak is die fysisch en in veel gevallen kan je er aan werken. In sommige gevallen ook niet.
Ga langs bij je gynaecoloog of huisarts en ga op zoek naar waar de pijn vandaan komt. Laat je niet zomaar afschepen. Het komt wel vaker voor dat er aangegeven wordt dat de pijn in je hoofd zou zitten. Dat is in de meeste gevallen niet zo. Luister naar je lichaam en naar je intuitie en wissel indien nodig van arts. Stuur me gerust een berichtje als je hier hulp of ondersteuning bij kunt gebruiken.
De pijn blijft, wat nu?
Het proces om te werken aan het pijn-vrij vrijen kan best lang zijn. Laat je niet afschrikken en zoek iemand die je hierin kan begeleiden waar je je goed bij voelt. Zelf probeer ik het werken aan pijnvrij zijn altijd te combineren met het genieten van jouw lichaam, zodat je seksualiteit ook terug leert linken aan genot en niet enkel aan pijn.
Soms is er aan de pijn echt niets te doen. Een oplossing blijven zoeken kan, maar hoeft ook niet altijd. Als de pijn blijft, kan je de manier waarop je seks hebt gaan veranderen. Seks is zoveel meer dan penis-in-vagina. Dus: welke mogelijkheden zie jij nog? Geloof mij, er is echt heel veel mogelijk.
Geef jezelf en je lichaam de tijd en de ruimte om hier langzaam in te groeien en op zoek te gaan naar welke weg die past bij jou. Er is in de meeste gevallen geen quick fix, dus laat je hier ook liever niet toe verleiden.
Bij vragen of twijfels: ik help je graag vrijblijvend op weg in een gratis kennismakingsgesprek.