We zijn hier allemaal heel overtuigd van. Als je opgewonden bent, dan ben je nat. Als je nog droog aanvoelt, dan ben je dus niet voldoende opgewonden. Punt. Dit kan zorgen voor onzekerheid en twijfel bij beide partners. Het gevoel van het niet goed genoeg te doen, de gedachte dat er iets mis met je is,… Het kan allemaal voorbij komen op zo’n moment.
En toch is dit eigenlijk een normaal en vaker voorkomend iets. Je bent niet altijd nat als je opgewonden bent. Ookal heb je aangeleerd dat dat wel zo is.
Discordantie
Dat fenomeen van opwinding ervaren, maar toch niet nat zijn, noemen we arousal-discordantie. Een fancy naam, die je niet hoeft te onthouden. Wat je wel mag onthouden is wat er precies gaande is in je lichaam op dat moment.
Opwinding bestaat uit twee verschillende systemen, die los van elkaar kunnen functioneren. Je hebt je mentale opwinding en je lichamelijke opwinding. Je kan dus mentaal opgewonden zijn: je hebt er zin in, je voelt je helemaal goed bij het idee dat je seks gaat hebben, je voelt je verbonden met jezelf en/of je partner,… En dan kan je ook lichamelijk opgewonden zijn: je vagina verlengt en wordt nat, je clitoris zwelt op, je ademhaling versnelt,… Er zijn best veel kenmerken die mentale of lichamelijke opwinding kunnen aantonen.
Maar deze twee fenomenen komen dus niet altijd exact op hetzelfde moment voor. Al versterken en beïnvloeden ze elkaar in veel gevallen wel, toch is het altijd mogelijk dat ze niet volledig samen gaan.
Iemand met een penis kent dit eigenlijk ook: super opgewonden zijn en toch niet meteen een erectie kunnen krijgen. Of net omgekeerd: op een heel ongepast moment een erectie voelen opkomen.
We kunnen dit niet sturen
Onze lichamelijke opwindingsrespons gebeurt automatisch. Je hebt er geen controle over. We kunnen onze gedachten wel beïnvloeden en hopen dat dit dan effect heeft op onze lichamelijke reactie, maar echt controleren doen we het niet.
Daardoor kan je dus soms echt heel opgewonden zijn en toch niet nat worden. Je lichaam is op dat moment nog niet helemaal mee. Soms komt dit nog, soms ook niet. Omgekeerd komt trouwens ook voor: zomaar midden in de dag plots erg nat zijn, zonder dat je opwinding voelt mentaal. Ook best vervelend.
Nat zijn is niet gelijk aan zin hebben!
De vraag was omgekeerd: ik ben niet nat, maar toch opgewonden. Hoe dat kan, werd hierboven intussen al duidelijk. Toch wil ik nog graag even het omgekeerde ook benadrukken, want hier zijn veel misvattingen over. Net zoals niet nat zijn niet wil zeggen dat je niet genoeg opgewonden bent, wil wél nat zijn, niet zeggen dat je absoluut zin hebt in seks.
Eigenlijk ben jij zelf de enige die hier over kan beslissen. Jij en jouw hoofd (dus je mentale opwinding), beslissen of je ergens zin in hebt of niet. Of je iets leuk vindt of niet. Of je iets wil of niet. Dus niet de reactie van jouw lichaam.
Ik denk dan bijvoorbeeld aan een film als Fifty Shades Of Gray, waarin hij op een bepaald moment tegen haar zegt: “ik voel hoe nat je bent, zie je wel dat je dit leuk vindt”. Nee dus. Dit is totaal fout. Alleen zij kan beslissen of ze dit wil en/of leuk vindt of niet, niet de persoon die haar lichamelijke respons checkt.
Wat als je niet nat genoeg bent en toch opgewonden?
Gebruik glijmiddel! Zelfs als je wel opwinding voelt en vaak ook genoeg vocht aanmaakt: gebruik zeker voor het voorspel glijmiddel. Alles wordt er glibberiger en aangenamer door. Hoe vettiger hoe prettiger is in dit geval gewoon echt 100% correct!
Daarmee wil ik trouwens absoluut niet zeggen dat je niet genoeg tijd moet nemen om voldoende opwinding te ervaren voor je eraan begint. Glijmiddel is een aanvulling, geen vervanging. 🙂
Weet je niet welk glijmiddel bij jou past?
Ik heb een masterclass gemaakt over glijmiddelen. In deze korte cursus leer je alles over welke soorten er zijn en waar je nu best op let als je een glijmiddel kiest. Opgedeeld in handige korte video’s, zodat je alles op jouw tempo kan volgen. Koop de Glijmiddelen Special hier voor €19,90.