Hoe reinig je je speeltjes best? En: hoe vaak moet je dat doen?
Het is een vraag die ik best vaak krijg en toch vergeet om het automatisch aan te halen wanneer ik het over speeltjes heb: soms worden dingen na een tijdje vanzelfsprekend, al zijn ze dat tegelijk ook helemaal niet. 😅
De vraag kwam afgelopen week nog eens binnen via Vraag het aan Ruud op mijn Instagram, dus het leek me een goed moment hier eens een blog over te schrijven!
De basis
Als je de handleiding van een speeltje zou lezen (wees eens eerlijk, hoe vaak doe je dat 🤭), dan vind je daarin meestal een stukje waarin de fabrikant aanraadt het speeltje te reinigen voor het eerste gebruik. En soms voegen ze er nog aan toe dat je je speeltje best voor én na ieder gebruik kunt reinigen.
De reden daarvoor is simpel: als je je speeltje net gebruikt hebt, reinig je het best meteen, om alle overtollig lichaamsvocht meteen te kunnen verwijderen. Leg je het daarna weer in een schuif in je nachtkastje (zo gaat dat bij mij), dan blijft dat daar soms even liggen voor je het weer gebruikt. En ook in je schuif komt stof terecht. En bacteriën. Als je best gevoelig bent, zou ik aanraden je speeltje ook nog eens proper te maken vlak voor je het gaat gebruiken.
Even heel eerlijk hier: dat doe ik zelf bijvoorbeeld niet. Ik reinig na gebruik, maar niet nog eens extra ervoor.
Koop speeltjes van degelijke materialen
Siliconen, glas en metaal zijn veilig, andere materialen soms, maar heel vaak ook niet. Ik hoor je denken: veilig, Ruud? Hoe kan zo iets nu onveilig zijn als we het verkopen in onze winkels? Het is moeilijk te geloven, maar de wetgeving op seksspeeltjes is minimaal in Europa. Dat wil zoveel zeggen als: fabrikanten mogen eender welke materialen gebruiken en verkopen. Het is aan jou als consument om uit te zoeken of je ze al dan niet wil gebruiken.
Materialen zoals TPE of PVC (noemen ze ook wel kunststof) zijn poreus. Dat wil zeggen dat er allemaal minuscuul kleine gaatjes in zitten, die je met het blote oog niet kunt zien. Als je zo’n speeltje gaat inbrengen in je lichaam, kruipen je lichaamsvocht en je lichaamseigen bacteriën er in. En dat kan je dus niet zien he!
Zelfs na een extreem grondige reiniging, blijven deze restjes achter IN het speeltje. En die kunnen daar dan lekker doorgroeien (ik wou muteren gebruiken, maar dat is mss wat overdreven 😉). Wanneer je het speeltje dan weer gebruikt, breng je die bacteriën terug in in je lichaam. Dat kan voor infecties, irritatie en geurtjes zorgen. Echt mee opletten dus!
Welke producten gebruik je om te reinigen?
De meeste speeltjes zijn tegenwoordig waterdicht. Ik gooi ze dus graag in een badje (al dan niet in de wasbak) met een sopje, maar gewoon afspoelen onder de kraan kan ook prima.
Zelf gebruik ik graag een hele zachte zeep. Denk bijvoorbeeld aan Sanex 0%, maar een product dat je gebruikt voor je intieme hygiëne (wat je beter niet zou gebruiken, maar dat is voor een andere blog!) kan hier ook prima voor. Met een zachte zeep bedoel ik: een zacht product met niet te veel geur en idealiter ook zo natuurlijk mogelijk.
Hiermee wrijf ik het speeltje helemaal in. Zeker alle delen die in contact gekomen zijn met je lichaam en met vocht, maar het handvat enzo kan ook geen kwaad. En daarna spoel je heel grondig af met water. Heel grondig! Je vagina en andere lichaamsdelen zijn niet zo blij met zeepresten, dus dat afspoelen mag je heel serieus nemen.
Toycleaner?
Wil je grondiger te werk gaan? Dan kan je ook een toycleaner gebruiken. Die verkopen ze in zowat alle winkels waar je ook toys kan kopen. Je hebt varianten met een spray-systeem of een schuimende substantie. Hier spray of wrijf je je speeltje goed mee in en dan spoel je het ook weer af met water.
Een toycleaner heeft een antibacteriële werking. Dat gaat dus helpen om alle bacteriën zeker van je speeltje te krijgen (niet uit je speeltje, dus een toycleaner is geen oplossing voor slechtere materialen). Daarnaast hebben veel toycleaners ook een bacteriënwerende werking: ze gaan voorkomen dat er nieuwe bacteriën zich op je speeltje installeren.
En dan heb je ook nog reinigingsapparaten met UV-licht. Populair geworden tijdens corona, uiteraard. Hier doe je je speeltje in, je zet het aan en alle bacteriën gaan dood door het licht. Voor je deze gebruikt, moet je wel alle voorgaande stappen overlopen. Het is niet zo dat de restjes van je lichaamsvocht hier magisch mee verdwijnen. Dit is puur voor de bacteriën dus.
Mijn aanraders
Ga op zoek naar een zeep of toycleaner die jij graag gebruikt en hou je speeltjes op regelmatige basis proper. Even inzepen of sprayen en goed afspoelen en daarna op een handdoek laten drogen aan de lucht en ze zijn weer helemaal in orde.
Producten die ik hiervoor zou aanraden, zijn deze:
- Pjur Toycleaner: Eenvoudige spray die antibacterieel werkt én nieuwe bacteriën tegengaat.
- Sanex 0%: zeep die je overal kan kopen en die heel zacht is om te reinigen (ik link hier naar Bol, maar je vindt deze ook gewoon in je supermarkt én een pak goedkoper).
- Pjur Toyfoam: ik hou zelf wel van een sopje, dus wil ik deze toyfoam er ook graag bij vermelden. Je spuit het schuim op je speeltje en hebt dan ook weer die volledige antibacteriële werking.
Veel kuis-plezier!
ps: jep, de linkjes hierboven zijn affiliate linkjes. Dat wil zeggen dat ik een %je krijg als jij via deze link iets aankoopt. De prijs blijft voor jou gewoon hetzelfde.