Ga naar de inhoud
Home » Blog » Uit je hoofd en in je lichaam – Alles Kan Heter Aflevering 19

Uit je hoofd en in je lichaam – Alles Kan Heter Aflevering 19

  • door

Een onderwerp waar ik al lang eens iets over wou doen: hoe zorg je ervoor dat je kan stoppen met de hele tijd na te denken terwijl je aan het vrijen bent. Je kent het wel: jij of je partner nemen initiatief, je beslist om er ruimte voor te maken, je begint samen gezellig te knuffelen, stapje verder en dan hop… je denkt aan iets helemaal anders. Erg lastig!

Ik heb er een aflevering van Alles Kan Heter over gemaakt. Je kan ze hier beluisteren:

Waarom is zakken in je lichaam belangrijk?

Om een orgasme te kunnen krijgen, moet je even alles kunnen loslaten, even helemaal weg kunnen zijn van de wereld. En dat lukt eenvoudigweg niet als je in je hoofd blijft hangen. Je lichaam neemt dat in de meeste gevallen niet volledig over.

Orgasmes zijn natuurlijk niet het meest belangrijke aan het beleven van je seksualiteit, dus je denkt misschien “och Ruud, dat is allemaal zo belangrijk niet, het mag gewoon wat vooruit gaan”. En dat is exact te reden waarom je zin in seks ook weer verdwijnt. Want om echt te kunnen genieten van je seksualiteit, is niet te veel in je hoofd blijven zitten niet ideaal.

Een voorbeeld: als je tijdens het vrijen weer in je hoofd kruipt en begint te denken aan alles wat je nog te doen hebt of hoe je er uit ziet of iets helemaal anders, dan ben je de focus op het genieten helemaal kwijt. Je raakt razendsnel weg van de opwinding, want je lichaam en je hoofd geven prioriteit aan andere dingen.

Wat als je in je hoofd blijft hangen?

Het belangrijkste is dat je het leert opmerken wanneer je moeilijk uit je hoofd raakt. Dat er en soort belletje gaat rinkelen: ola, ik ben hier niet bezig met wat ik bezig wil zijn. Op het moment dat je dat leert opmerken, heb je de mogelijkheid om verandering te brengen. Je hebt enkele keuzes op zo’n moment.

De eerste is misschien wel de minst sexy keuze. Als je voelt dat je in je hoofd blijft hangen en het lukt je niet om het los te laten, dan kan het goed zijn om alles even te stoppen. Bespreek met je partner dat je het moeilijk hebt en bekijk samen hoe jullie dat kunnen oplossen. De kans is bestaande dat je misschien eerst enkele dingen van je to-do-lijst moet oplossen voor je kan verder gaan. Eens dat gebeurt is, kan je vaak veel beter loslaten en in je lichaam zakken. Bovendien is kan het ook best sexy en opwindend zijn om elkaar te helpen op die manier.

Een tweede optie is mijn favoriete optie: je kan er ook gewoon voor kiezen om alles los te laten. Beseffen dat je in je hoofd zit, weten dat er dingen gaande zijn, maar er toch bewust voor kiezen om hier verder geen aandacht aan te besteden. Je bent toch bezig, je kan er maar beter het beste van maken!

Als derde optie kan je er ook voor kiezen om jezelf te beschermen. Raak je niet uit je hoofd, dan is stoppen vaak de beste optie. Op die manier leg je geen onnodige druk op jezelf en krijg je geen negatieve ervaringen mee. Uiteraard is het belangrijk dat je hier met je partner op een hele duidelijke en liefdevolle manier over kunt praten.

Leer terug focussen

Door ons drukke leven en de manier waarop we de hele tijd vanalles in en om handen moeten hebben, zijn we voortdurend met heel veel tegelijk bezig. Om even mijn hand in eigen boezem te steken, geef ik een voorbeeld van hoe dat er bij mij uit ziet: terwijl we een serie zitten te kijken, pak ik mijn gsm erbij en betrap ik mezelf op een beetje doelloos scrollen. Tegelijk bedenk ik ook nog iets wat ik tegen mijn partner vertel en ben ik aan het denken over wat er morgen allemaal moet gebeuren.

We kunnen niet meer focussen op één ding. Dat zie je op heel veel vlakken terugkeren. En eigenlijk zijn we daar als mens niet voor gemaakt. Dat is duidelijk in ons dagelijkse leven, maar zeker en vast ook in de slaapkamer.

Meditatie en mindfulness kunnen hier een goede leerschool zijn, om langzaam terug thuis te komen bij jezelf. Focus op je ademhaling. Adem heel bewust in en uit. Dat is alvast iets wat je kan proberen in de slaapkamer als je voelt dat je te hard in je hoofd blijft hangen.

Gebruik je zintuigen!

Een andere manier om langzaam terug tot jezelf en in je lichaam te komen, is door te focussen op je zintuigen. Dat werkt voor iedereen een beetje anders, afhankelijk van waar je gevoelig aan bent en wat je leuk vindt.

Ik hou er bijvoorbeeld van om op mijn buik te gaan liggen en heel zacht gestreeld te worden op mijn rug. Muziek werkt voor mij dan weer totaal niet, terwijl mijn partner het zalig vindt. Zo heeft iedereen dingen die wel of niet werken. En deze dingen kunnen je helpen om helemaal in het moment te raken.

Wil je meer?

Neus zeker nog even door op mijn website. Hier staat al een behoorlijke hoeveelheid informatie.

Heb je het gevoel dat je toch verder wil gaan met het ontdekken van jezelf? Dan nodig ik je graag uit om een kennismakingsgesprekje te boeken, zodat we samen kunnen kijken wat van mijn aanbod het best past bij wat jij nodig hebt. Ik weet dat dit een hele stap is, maar ik help je echt met veel liefde en zonder verplichtingen verder.

Een kennismakingsgesprek boeken kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.