Ga naar de inhoud
Home » Blog » Resoluties en beter willen doen – Alles Kan Heter Aflevering 20

Resoluties en beter willen doen – Alles Kan Heter Aflevering 20

  • door

Een nieuw jaar! Tijd voor nieuwe resoluties, plannen en doelen! Helemaal normaal dat we dat doen als mens, want ter plaatse blijven trappelen, dat zit niet helemaal in onze aard. Maar soms leggen we wel erg veel druk op onszelf door als die plannen die we maken. We willen altijd maar meer en beter en dat is nu eenmaal niet makkelijk.

In deze aflevering heb ik het over waarom doelen hebben om naar toe te werken best gezond is, maar je tegelijk best oplet hoe je je doelen opstelt. Als je de aflevering graag wil beluisteren, dan kan dat hier:

Een nieuw begin

Zo’n nieuw jaar, dat voelt een beetje aan als een nieuw begin. Niet dat je helemaal opnieuw kan beginnen, maar het is vaak wel een goed moment om eens na te denken over wat je anders zou willen aanpakken in je leven.

Naast de standaard goede voornemens, wil ik je dit jaar dan ook uitnodigen om eens seksuele doelen te stellen voor het nieuwe jaar. Niet zozeer een bepaalde hoeveelheid of een mega stap buiten je comfortzone, wel kleine leuke dingen waar jij zin in hebt, eventueel samen met je partner, om eens uit te proberen.

Onze comfortzone

Je kan als mens enkel maar groeien en nieuwe dingen ontdekken, als je af en toe uit je eigen comfortzone durft te komen. Maar ons brein houdt ons daar heel graag, lekker veilig. Nieuwe dingen proberen voelt dus vaak onveilig aan en het kan soms een hele uitdaging lijken om hier stappen in te zetten.

Nochtans is het ook wel noodzakelijk om niet te vervallen in een zekere routine. Op zich niets mis met routines, maar als het te veel van dat wordt, dan kan dat ook al snel saai gaan aanvoelen. Je kiest de makkelijkste weg, van hier naar daar hop, we zijn er weer vanaf. Dat willen we dus graag doorbreken.

Hoe begin je eraan?

Ga zitten aan tafel met een blad papier en een balpen. Als je geen partner hebt doe je dit gewoon voor jezelf. Heb je wel een partner, dan nodig ik je graag uit om dit samen te doen. ‘t Is te zeggen: ieder zijn eigen blad en je doet dit voor jezelf, maar kunt erna wel overleggen en vergelijken.

Maak op je blad 2 kolommen. Links schrijf je op wat je vindt dat er op dit moment geweldig gaat aan je relatie en je seksleven. Waar geniet je van? Wat werkt voor jou? Waar wil je graag meer van? Rechts noteer je dingen waarvan je vindt dat het werkpuntjes zijn. Dit mogen ook dingen zijn die je graag wil gaan ontdekken met je partner, wat jullie nu nog niet doen.

En dan ga je vergelijken. Wat vinden jullie beide dat er al erg goed gaat? Waar willen jullie beide nog in groeien? En zijn er ook dingen die verrassend zijn, die jullie van elkaar niet wisten?

Open communicatie

De bedoeling is hier uiteraard wel dat er een open en constructief gesprek gevoerd kan worden. En dat er dus geen ruzie van komt. Praat op een liefdevolle manier: “Dit is iets wat ik graag eens zo of zo zou willen proberen, hoe zie jij dat? Wat had jij opgeschreven en hoe zou ik jou daarmee kunnen helpen?”

Staan er dingen op het lijstje van je partner waar je je maar moeilijk in kan vinden? Geef dat dan aan. Kaart aan waarom dit moeilijk ligt voor jou. En bekijk dan samen op welke manier je hierin aan elkaar tegemoet kunt komen.

Een voorbeeld: heel veel mensen komen bij mij in mijn praktijk omdat de ene partner weinig zin heeft in seks. Het is altijd de partner met weinig zin die gezien wordt als “het probleem”. Terwijl het probleem net zo goed bij de andere partner ligt. Misschien heeft die wel “te veel zin”? Het punt dat ik hiermee wil maken: je bent altijd met twee in een relatie (enfin, in de meeste relaties toch ;)). Het probleem ligt niet bij de één of de ander, maar is een combinatie van jullie beide. De oplossing ligt bij hoe jullie hier samen mee omgaan.

Varieër

Speel, experimenteer, doe eens iets nieuws dat een beetje uit je comfortzone ligt. Ja, dat wil zeggen dat jullie beide met een voorstel kunnen komen dat voor de ander niet meteen aanvaardbaar is. Dat hoeft ook niet, maar je kan hier wel in groeien.

Nieuwigheden willen proberen zit in onze natuur. Van nature trokken we rond en zochten we regelmatig een nieuwe locatie om te leven. Je merkt dat ook in je eet-gewoontes bijvoorbeeld: je lievelingsgerecht wil je ook niet iedere avond op tafel. Dan raak je dat beu. Je wil variatie. Eens iets anders. Dat is met seks eigenlijk net zo.

En omdat ik geen pleidooi wil voeren tegen monogamie: je kan die variatie ook ontdekken op andere manieren dan te wisselen van partner. Door op zoek te gaan naar nieuwe dingen die jullie beide leuk vinden. Die spannend zijn, een tikje anders en soms een beetje zot.

Beter willen doen

Naast resoluties en willen groeien als mens, hebben we natuurlijk ook het feit dat we altijd beter willen doen. De beste willen zijn in de ogen van de mensen rondom ons. Dat wil niet altijd zeggen dat je bijvoorbeeld persé wil winnen, wel dat je het belangrijk vindt om, ik zeg maar iets, een proper huis te hebben als je schoonmoeder langs komt, altijd proper gewassen kleding aan je kinderen wil aandoen, het perfecte plaatje wil zijn voor een ander, de dingen graag perfect wil doen, …

De druk die we hierdoor op onszelf leggen is best groot en die heeft natuurlijk geen positief effect op de beleving van onze seksualiteit. Sterker nog: als je te veel druk legt op jezelf om bijvoorbeeld iets nieuws te proberen, is de kans dat je het haalt of dat je je er mee gaat amuseren echt een stuk kleiner.

Beeld je bijvoorbeeld in dat je nu één keer per maand seks hebt met je partner en dat jullie resolutie samen is om daar 2 keer per week van te maken. Je hoorde dat dat het gemiddelde is, dus het lijkt juist dat jullie dat ook zo doen. Van 1 keer per maand naar 2 keer per week is best een groot verschil. Je gaat jezelf forceren om hieraan tegemoet te komen en legt druk op jezelf omdat je het gevoel hebt dat dat zo moet. Resultaat: je gaat er niet van genieten en steeds minder zin hebben. Jij voelt dat, je partner voelt dat en dat is voor niemand leuk.

Dit kan je makkelijk oplossen door je doelen kleiner te houden. In het voorbeeld kan je ervoor kiezen om eerst naar 2 keer per maand te gaan, in het weekend, zodat je tijd en ruimte hebt. Hou je stapjes klein. Probeer niet ineens te ver te springen, want dan is de kans dat je het haalt echt klein.

Geniet!

Dus laten we wat druk van de ketel halen. Laten we genieten van de reis, stap voor stap. En als je denkt dat je wel wat begeleiding kunt gebruiken bij deze ontdekkingsreis, dan sta ik uiteraard voor je klaar! Ik heb 2 cursussen en een geweldig traject om je te helpen je seksuele zelf te ontdekken en te omarmen.

En hé, wees niet te hard voor jezelf in deze ontdekking naar groei en nieuwigheden. Neem de tijd om te groeien, om dingen te leren kennen. Want laten we eerlijk zijn, de eerste keer is niet altijd een schot in de roos, of het nu gaat om nieuwe restaurants uitproberen of nieuwe dingen in de slaapkamer.

Interesse om samen aan de slag te gaan? Ga zeker eens kijken naar Zelf Zinnig. Een traject waarin we samen 1-op-1 werken aan jouw groei, zelfliefde en seksualiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.