Ga naar de inhoud
Home » Blog » Liefde is… – Alles Kan Heter Aflevering 23

Liefde is… – Alles Kan Heter Aflevering 23

  • door

Een aflevering op Valentijn, die kan niet anders dan over de liefde gaan, toch? Ik ben zelf geen grote Valentijn-fan. Eigenlijk van geen enkele speciale dag voor dingen die vanzelfsprekend zouden mogen zijn. Liefde is ook zo iets. Als je een partner hebt, zou liefde, zorgen voor elkaar en aandacht besteden aan elkaar niet enkel één dag per jaar gevierd moeten worden.

Maar alsnog hou ik zelf ook wel van wat extra aandacht op Valentijn. Toch bijzonder he, die emoties en gevoelens rond dit soort dingen.

Aflevering 23 kan je hier beluisteren:

Wat is liefde eigenlijk?

Laat ik om te beginnen even het verschil maken tussen liefde en verliefdheid. Als we het hebben over liefde, dat passionele gevoel, die vlinders in de buik, dan hebben we het eigenlijk over verliefdheid. Liefde is datgene wat daarna komt en vaak wat minder “zweverig” aanvoelt. Daarover zometeen meer.

Verliefdheid is dus dat eerste wauw-gevoel dat je hebt als je iemand leert kennen die je wel leuk vindt. Dit is een tijdelijk gevoel, dat je helpt om je in het begin helemaal te kunnen overgeven aan iemand: je ziet geen fouten, geen zwaktes. Alles aan die persoon is helemaal geweldig. De roze bril dus.

En als je dan een tijdje samen bent, dan gaat die verliefdheid over in liefde. Soms is dat al na een aantal maanden zo, bij anderen na een aantal jaar. De snelheid van die evolutie heeft niets te maken met hoe graag je elkaar ziet, trouwens. 😉

Dat gevoel van echt houden van, het kunnen aanvaarden van elkaars kleine kantjes, op een constructieve manier kunnen communiceren met elkaar en echt heel veel voor elkaar over hebben: dat is liefde. Onvoorwaardelijke steun en ruimte voor elkaar.

Wat als je niet wil dat verliefdheid over gaat?

In mijn praktijk kom ik het wel vaker tegen: mensen die een beetje verslaafd zijn aan dat eerste gevoel van verliefdheid. Ik hoor dan dingen als “ik voel gewoon niet meer hetzelfde als in het begin” of “het is zo anders geworden tussen ons”.

En uiteraard krijg ik ook wel te maken met overspel. De reden voor overspel is vaak een gemis in de relatie. En dat gaat ook vaak om die spanning, dat nieuwe, dat andere gevoel dat je na een tijdje kwijt raakt (of kunt raken) bij iemand die je al lang kent.

Die zoektocht naar die vorm van spanning, die kan je ook voeren in je relatie, met dezelfde partner. Dat is wat liefde ook is: werken aan je relatie. Doelbewust.

Verbinding = kwetsbaarheid

Een andere kant van de medaille, naast het feit dat je echt ongelooflijk veel van elkaar kunt houden en ruimte leert maken voor de ander, is kwetsbaarheid ook een belangrijk gegeven van liefde. Durven je mindere kanten laten zien, echt helemaal jezelf kunnen zijn bij de ander, afwijzen wanneer nodig en daar diepe gesprekken over kunnen voeren… Dat zijn hele kwetsbare dingen.

Voor mij persoonlijk wil dat zeggen dat ik me nog nooit naar iemand zo volledig heb gegeven als nu. Ik kan en mag letterlijk alles zeggen of doen, mijn partner vangt me op en is er voor mij. Soms met discussies en tegenwerkingen, anders weer als een veilig vangnet. Maar dat durven open stellen, durven geven… Dat is liefde.

En geloof me, dat is niet altijd makkelijk. Maar juist door die kwetsbaarheid te tonen, creëer je een diepere verbinding met elkaar. En laten we eerlijk zijn, wat is liefde zonder die diepe connectie?

Liefde is ook loslaten

Maar laten we niet vergeten dat liefde ook loslaten is. Het is elkaar ruimte geven om te groeien, om echt je eigen dromen en verlangens na te mogen jagen, terwijl je toch samen blijft groeien als koppel.

Ik vergelijk het altijd graag met verzamelingen, van vroeger op school. 2 Cirkels die elkaar voor een stukje overlappen, de gemeenschappelijke deler, de doorsnede. Die doorsnede, dat is je relatie, die andere 2 delen van de cirkel, dat is wie jullie gewoon zelf mogen zijn binnen die relatie. Een hele mooie manier van kijken naar liefde en loslaten.

En ook niet onbelangrijk: na een tijdje samen, denken we vaak dat we elkaar al door en door kennen. Maar ook binnen onze relatie veranderen we, blijven we groeien. Dus onze verlangens en dromen, die groeien met ons mee. Blijf hierover praten!

Het Babbel Kaartdeck

Hoe begin je nu aan een goed gesprek, om elkaars verlangens te blijven ontdekken? Dat kan best moeilijk zijn, zeker als je een partner heb die van nature uit nogal gesloten antwoord op dat soort open vragen: ”waar droom jij nog van, wat wil je echt nog graag doen in je leven” ”euhm… ik weet ni…” Zo dus 🙂

Hiervoor heb ik het Babbel Kaartdeck gemaakt: een hoop kaarten, 50 in totaal, met telkens een belangrijke vraag erop. En aan de achterzijde vind je steeds 3 bij-vragen. Zo kan je het gesprek op een luchtige manier op gang trekken.

In het kaartdeck vind je vragen over jullie toekomst samen, jullie seksleven, jullie dromen en verlangens en nog veel meer.

Je kan het kaartdeck hier kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.