Ga naar de inhoud
Home » Blog » Jezelf Ontdekken – Alles Kan Heter Aflevering 27

Jezelf Ontdekken – Alles Kan Heter Aflevering 27

  • door

Iets wat ik zelf wel vaker zeg: jezelf ontdekken is het begin van alles (en vooral: van jouw eigen zalige seksualiteit). Maar net zoals dooddoeners als “je moet jezelf graag zien” en “wees tevreden met wie je bent”, is ook die zelfontdekking niet zo makkelijk om mee te beginnen. Waar start je? En ken je jezelf nu al niet je hele leven?

Uiteraard heb ik het hier over seksuele zelfontdekking! We denken vaak dat we dit allemaal al onderzocht en gevonden hebben, maar geloof me, er is nog een hele wereld aan ontdekkingen te doen.

Ik maakte er een aflevering van Alles Kan Heter over! Je kan ze hier beluisteren:

We starten als kind

Jezelf ontdekken, daar begin je al heel vroeg mee. Helikoptertje spelen met de penis, de vulva tegen de zetel aanrijden,… Het zijn maar enkele voorbeelden. Hoewel wij als volwassenen die handelingen zien als “seksueel”, zijn ze dat uiteraard niet. Ze voelen leuk en net daarom spelen en ontdekken we er graag mee.

Maar al vanop erg jonge leeftijd krijgen we te horen dat dit niet mag, niet hoort en dat we van onszelf moeten afblijven. We plaatsen als volwassenen ons eigen taboe en schaamte op het kind. Het kind voelt enkel: oh, dit is leuk. Als volwassenen weten we geen blijf met onszelf hierrond.

Een kleine uitnodiging dus, om even na te denken voor je reageert op je kind dat zichzelf ontdekt. Je kan de boodschap ook anders verwoorden. Bijvoorbeeld: “Wat je ervaart is leuk en thuis of op je kamer mag je hier gerust mee verder doen. Dit is echter iets wat je niet mag doen bij andere mensen of in het openbaar.” Verwoord dit helemaal op jouw manier. Zo krijgt een kind de ruimte zichzelf te ontdekken zonder afkeuring van de mensen die het dichtst bij staan.

In onze puberteit experimenteren we verder. Hier wordt het onderscheid tussen jongens en meisjes wel steeds duidelijker. Jongens masturberen namelijk veel meer. Voor meisjes lijkt het taboe groter. Hierdoor is de kennis over ons eigen lichaam vaak best beperkt. 

Voor iedereen is het wel zo dat we vaak snel gewoon raken aan één specifieke manier van stimuleren. Je hebt iets gevonden wat werkt en daar ga je dan steeds weer voor. Terwijl net de afwisseling interessant is. Hier kom ik zo meteen op terug.

De vulva handoplegging

Een simpele, maar toch best complexe oefening die ik vaak aanraad, is de vulva handoplegging. Je legt eenvoudigweg je hand op je vulva. Zonder te bewegen of te stimuleren, gewoon connectie maken met je lichaam. Zonder druk om seksueel opgewonden te worden. Gewoon even zijn.

Ik geef deze oefening omdat we heel vaak de connectie met onszelf kwijt zijn. Niet enkel met onze vulva, vaak hebben we ons brein en ons lijf volledig van elkaar losgekoppeld. En om echt te kunnen genieten van ons lichaam en helemaal in het moment te kunnen zijn, hebben we het nodig om die connectie langzaam maar zeker te herstellen.

Bij deze oefening krijg ik meestal twee soorten reacties. De eerste reactie is die van ongemakkelijkheid: we ervaren een gevoel van “dit mag helemaal niet, ik mag mezelf daar niet aanraken”. Gezien hoe we opgroeien in combinatie met onze geslachtsdelen, is deze reactie niet onlogisch. Als vrouw raken we onszelf daar beneden vaak ook amper aan, dus dit vraagt sowieso wat gewoon worden.

De tweede veel voorkomende reactie, is die van het totaal niets voelen of ervaren. Bij het uitleggen van de oefening, geef ik altijd aan dat er emoties naar boven zouden kunnen komen. In dit geval komt er eigenlijk helemaal niets. Geen emoties, geen gevoelens, geen opwinding, niets… Dit is letterlijk de connectie met jouw lichaam kwijt zijn. En die zoeken we dus terug.

Ontdek je hele lichaam

Als je graag wil beginnen met jezelf (terug) te ontdekken, begin dan zoals je dat zou doen in een nieuwe relatie: helemaal vanaf nul. Raak jezelf aan over je hele lichaam. Idealiter begin je zonder je intieme delen aan te raken en ga je gewoon voor de ‘normalere’ zones van je lichaam: je nek, je zij, je buik, je bovenbenen, knieën,… Streel jezelf overal, letterlijk van kop tot teen. Experimenteer met steviger aanraken, veder-zacht aanraken, met zeep of olie of zonder,… De mogelijkheden zijn eindeloos.

De kans is zeer bestaande dat je sommige dingen anders voelt of ervaart dan als iemand anders je daar aanraakt. Dat is heel logisch, omdat je brein je eigen aanraking anders interpreteert dan die van iemand anders. Hier kan je mee gaan experimenteren: wat voel jij hoe op welke plaats? En als je dit aan iemand anders vraagt, hoe voelt dat dan?

Na je minder intieme zones, ga je op verkenning naar jouw seksuele plaatsen. Dit kan meteen je vulva of je borsten zijn, maar bijvoorbeeld ook de binnenkant van je benen of je nek. Streel, probeer en experimenteer op manieren die je niet eerder probeerde.

Het belang van variatie

Ik ben grote fan van het gebruik van speeltjes en attributen: ze stellen je in staat nieuwe dingen te ontdekken en makkelijker orgasmes te kunnen bereiken. Maar ik moet hier ook een hele belangrijke kanttekening bij maken: speeltjes zorgen ook voor gewenning. Je raakt vaak gewoon aan die (snellere) orgasmes en die hele specifieke manier van stimuleren.

Toen ik zelf met mijn blog begon, Misspoppie.be, merkte ik al snel hoe gewend ik was aan de enkele vibrators die ik zelf had. En in ieder nieuw speeltje, ging ik op zoek naar exact dezelfde kwaliteiten. Nu, zoveel jaar later, ken ik mijn lichaam veel beter. En weet ik ook dat ik bij ieder nieuw speeltje even op zoek mag gaan naar hoe dit voor mij kan werken.

Blijf dus experimenteren en proberen. Zelfs als je het gevoel hebt dat je jouw lichaam al heel goed kent, er is altijd nog zoveel meer mogelijk!

Begin jouw reis naar genot

Laat dit een kleine reminder zijn om wat vaker aan jezelf te denken. Om tijd te leren maken om jezelf te blijven ontdekken. Speel en experimenteer, probeer en zoek uit.

Neem de tijd om eerst rustig te ontspannen. Voor mij is dat meestal met een heerlijk bad, maar dat kan voor jou iets helemaal anders zijn. Geniet, geef je lichaam wat aandacht, voél en ervaar echt wat je doet. Je zal merken dat je hierdoor echt terug meer verbinding kunt leren maken met je lichaam.

Wil je meer?

In april zijn er terug 2 plaatsjes vrij voor Zelf Zinnig, mijn 1-op-1 traject waarin ik met jou echt ga werken aan jouw seksualiteit. Helemaal op jouw tempo, afgesteld op wat je nodig hebt. De eerste 3 plaatsjes die begin 2024 vrij kwamen, waren razendsnel weg. 🤭 En ik kan nu al zeggen: het is een eer om deze eerste 3 dames zo te mogen zien groeien!

Voel je dit prikkelen? Ga zeker eens kijken naar Zelf Zinnig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.