Ga naar de inhoud
Home » Blog » Help! Ik krijg moeilijk een orgasme – Alles Kan Heter Aflevering 13

Help! Ik krijg moeilijk een orgasme – Alles Kan Heter Aflevering 13

  • door

Het is waarschijnlijk één van de dingen die in mijn praktijk het vaakst naar voren komen. Meestal na een heel gesprek waar we het hebben over vanalles en nog wat over het seksleven en de relatie. Dan komt heel plots tussendoor, zo wat tussen de soep en de patatten: ahja, ik krijg eigenlijk ook niet gemakkelijk een orgasme.

Ik denk dat al duidelijk mag zijn, doorheen mijn podcast-afleveringen en mijn blogs: we zijn algemeen als vrouw een pak “moeilijker” dan als man. Maar proberen we dat ook te vergelijken? We hebben totaal verschillende lichamen. En hoewel we zo wel ongeveer dezelfde onderdelen hebben, is de manier waarop onze lichamelijk opwinding werkt, wel degelijk anders.

Dus de vraag is of we wel degelijk zo moeilijk een orgasme krijgen? Of misschien weten we gewoon nog niet zo heel goed dat het bij onze lichamen wel echt anders werkt dan bij iemand met een penis?

Ik heb het er uitgebreid over in Aflevering 13 van Alles Kan Heter.

Wat is een orgasme eigenlijk?

Om te begrijpen waarom we er soms moeilijk eentje bereiken, is het misschien niet slecht om eerst even te bekijken wat een orgasme nu precies is. Bij lichamelijke opwinding, stroomt het bloed in ons lichaam extra snel en vult het onze intieme delen helemaal op: de penis krijgt een erectie (daar komen nog wel wat andere dingen bij kijken, want dat bloed stroomt daar eigenlijk altijd door), de vulva en vagina worden extra doorbloed en raken vochtig én de clitoris zwelt op, inwendig en uitwendig. Best bijzonder, wat daar allemaal gaande is als we opgewonden worden!

En als die opwinding, met de juiste stimulatie, een hoogtepunt bereikt, dan krijg je eigenlijk echt een kortsluiting in je brein. Hier wordt ook in snel tempo bloed naartoe en weer weg gestuwd, waardoor je echt even helemaal van de wereld bent. Tegelijkertijd pompt je lichaam al het bloed weer uit je intieme delen door krachtige contracties in je bekkengebied: dat is een orgasme.

En hoewel ik net al “juiste stimulatie” aanhaalde, is een orgasme eigenlijk ook iets mentaals. Het gaat om het kunnen loslaten van je lichaam. Het volledig kunnen overgeven aan het moment. Even echt de reset-knop indrukken. En aangezien dat een mentaal loslaten vereist, wil dat ook zeggen dat je een orgasme op andere manieren kunt gaan opwekken dan enkel door de juiste fysieke stimulatie. Denk maar aan een orgasme door ademhalingstechnieken te gaan gebruiken. Maar er zijn bijvoorbeeld ook mensen die tijdens een langdurige en diepe meditatie een orgasme lijken te ervaren. Het loslaten van je hoofd dus!

Waarom is een orgasme krijgen soms zo moeilijk?

Na de vorige uitleg, is denk ik al wel duidelijk waarom een orgasme krijgen soms zo lastig is. We leven in de ratrace van ons leven en dat is drukdrukdruk. Voor een orgasme verwachten we totale ontspanning: even loskomen van al die snelheid. En dat is nu eenmaal niet super gemakkelijk, als je tegelijk nog denkt aan die berg was die er beneden op je ligt te wachten.

Tegelijk vraagt het ook totale overgave aan het moment én de persoon waar jij op dat moment mee samen bent. En dat is enorm kwetsbaar. Je weet niet wat voor gezicht je gaat trekken… of welke gekke geluiden of bewegingen je plots zou kunnen maken. Dat is net hét punt van een orgasme: je helemaal laten gaan en kunnen overgeven. En ja, dat kan best eng zijn.

Samen vs alleen

Vaak hoor ik dat het alleen wel makkelijker lukt, maar met partner blijft het een echte uitdaging. Dat komt natuurlijk omdat je je alleen enkel op jezelf kunt en mag focussen. Met een partner vinden we het soms moeilijk om even echt alleen met onszelf bezig te zijn. Want geniet de ander er nog wel van dan? En is dat niet egoïstisch? Wat als ik raar doe? Het zijn maar enkele van de gedachten die dan mogelijkerwijs door je hoofd kunnen schieten.

Het gaat er dus om, om alleen heel goed te leren hoe je een orgasme kan bereiken. En dat dan door te trekken naar samen met je partner. En onthou: die heeft ook niet geleerd hoe die jou moet stimuleren. Dus: geef aanwijzingen en leer elkaars lichaam volledig kennen.

Een deel van waarom het samen vaak niet lukt, is omdat in veel hetro-relaties de druk nog steeds heel erg op penis-in-vagina seks ligt. En nee, je bent niet abnormaal als je daar niet meteen van klaarkomt. Dat lukt ongeveer 80% van de vrouwen niet. Dus verschuif de focus, geniet ook van andere dingen dan enkel van penetratie. En durf zo heel af en toe jouw orgasme op de eerste plaats te zetten.

Factoren die het moeilijker kunnen maken

Heb je echt moeite om een orgasme te ervaren, ookal neem je er goed je tijd voor en is de stimulatie wat je nodig hebt? Dan zijn er nog wel enkele andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat een orgasme krijgen moeilijker wordt.

Zo is er best veel medicatie die een invloed heeft op het kunnen krijgen van een orgasme. Lees, indien je medicatie neemt (bijvoorbeeld anti-depressiva) even goed de bijsluiter. Als er een onderverdeling gemaakt wordt tussen mannen en vrouwen, kijk dan zeker ook even bij de mannen. Bij vrouwen vindt men het vaak niet nodig om “moeilijk een orgasme krijgen” als bijwerking te vermelden.

Daarnaast speelt bijvoorbeeld ook stress een grote rol. Als je stress ervaart, zal je lichaam het bijna onmogelijk vinden om uit je hoofd te raken en in je lichaam te kunnen zakken. Heel erg logisch, want stress is een overlevingsmechanisme van je lichaam: als je stress hebt, probeert je lichaam ervoor te zorgen dat je kunt overleven. En wat heb je niet nodig als je aan het overleven bent? Juist, seks! Nochtans is dit ook contradictorisch, want bij een orgasme maak je hormonen aan die een positief effect hebben op jouw stress-niveau. En de cirkel is rond. 😉

Het belang van zelfliefde

Jezelf graag zien, je lichaam goed kennen, weten waar jij van kan genieten en wat je nodig hebt: het is zó enorm belangrijk! Ik weet het, ik heb het hier vaak over, maar dat is echt niet zonder reden. Als jij je goed voelt in je lichaam, tevreden bent met hoe je eruit ziet en wie je bent… Dan wordt het allemaal zoveel makkelijker.

Dus werk daaraan. Leer jezelf waarderen en graag zien. Dat kan door te masturberen, maar net zo goed door regelmatig dankbaar te zijn voor jezelf.

Enkele praktische tips!

Waar begin je nu, als je jezelf makkelijker een orgasme wil leren krijgen? Heel eenvoudig: begin met jezelf te spelen. Raak jezelf aan en ontdek ieder plekje van je lichaam. Niet enkel je intieme delen, maar ook de andere zones. Merk je bepaalde dingen op? Communiceer die dan aan je partner. Probeer, experimenteer en doe eens iets anders dan anders.

Willen jullie samen aan de slag? Spreek dan bewust een moment af waarop jullie gaan vrijen. Zorg dat je echt de ruimte hebt om helemaal in het moment te kunnen zijn, zonder druk van tijd, mogelijke anderen in huis, …

En vooral: laat los! Laat het orgasme niet het doel op zich zijn, wel het genieten van jezelf en van elkaar en heel de weg er (misschien) naartoe.

Ik wil hiermee aan de slag!

In december start er weer een nieuwe cursus Goesting. Ik leer je in Goesting alles over hoe jouw zin in seks werkt, maar we kijken zeker ook naar jouw lichaam en je zelfvertrouwen. Stap voor stap leer je omgaan met jouw seksualiteit en je verlangen.

Een echte aanrader voor een bloeiend seksleven, met jezelf en met je partner!

Zet je nu op de wachtlijst en schrijf als eerste in aan een leuke korting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.