Het is een uitspraak die ik erg vaak hoor in mijn praktijk. Zonder de letterlijke “Help” ervoor dan. 😉 Maar wel overduidelijk iets waar we mee zitten. Het duurt allemaal wat langer, we hebben meer tijd nodig. En daarom zeggen we nog liever dat “het niet hoeft, want dat we een beetje moeilijk zijn”. Is dat nu echt zo? Zijn we echt moeilijk? Of vergelijken we ons gewoon met mensen die wat minder moeilijk zijn?
Ik heb het hier uitgebreid over in de 4e aflevering van Alles Kan Heter
Zijn we dan echt moeilijk?
Laat ik beginnen bij het begin: ja, wij, met een clitoris en een vagina, we zijn ‘moeilijker’ dan die met een penis. En daar is een hele logische verklaring voor ook.
Een penis is volledig gedesigned om zo snel mogelijk te kunnen klaarkomen. Dat was nodig, duizenden jaren geleden, om de voortplanting te kunnen garanderen. Want als je niet zeker was of je eender welk moment kon aangevallen worden, dan moest het al eens vooruit gaan. Stel je voor dat de mens uitgestorven zou zijn omdat we onze tijd nodig hadden bij de seks. Dat zou jammer geweest zijn, toch?
En de clitoris, die heeft gewoon meer tijd nodig. Er is een tijd dat er gedacht werd dat mannelijk én vrouwelijk vocht nodig was om kinderen te kunnen maken, het vrouwelijk orgasme zou daarbij geholpen hebben. Maar die tijd zijn we dus gepasseerd. En het is nu eenmaal zo, dat ons wonderlijke orgaantje er best wel even over kan doen voor het volledig in erectie is. We hebben die erectie niet nodig om opgewonden te zijn of zelfs om klaar te komen. Maar als we er wel onze tijd voor nemen… Oh jongens, dat is echt een wereld van verschil!
‘t Is allemaal anders nu
We zijn één van de weinige zoogdieren die seks hebben, puur voor het plezier. De tijd dat we moesten stilstaan bij voortplanting en hoe dat in zijn werk ging is ook al lang voorbij. En toch blijven we het moeilijk vinden om hier onze tijd voor te nemen.
Bij iemand met een penis gaat het snel. Of toch veel sneller. En we spiegelen ons daaraan. We willen liever niemand tot last zijn. En dus zeggen we al liever “laat maar, het gaat toch niet lukken”. Terwijl het vermoedelijk wel zal lukken. Het duurt gewoon wat langer. Maakt ons dat moeilijk? Moeilijker dan iemand met een penis in elk geval al wel.
Orgasmekloof
Hierdoor ontstaat er iets wat we de orgasmekloof noemen. Iemand met een penis kent dat gegeven van niet klaarkomen tijdens de seks meestal niet. De seks eindigt bij het orgasme van de man. Ik veralgemeen hier even, ik weet ook dat dit echt lang niet altijd zo is. Maar vaak wel, dus ik benoem het toch graag even.
Komt dat volledig door onze partner? Nee, dat geloof ik niet. Ik geloof ten stelligste dat de meeste partners eigenlijk echt heel graag willen. Dat ze er zelf van genieten om hun partner te zien genieten. Maar dat ze het na een tijdje ook opgeven als die partner steeds aangeeft dat het allemaal niet hoeft.
Waarom doen we dat? Vermoedelijk omdat je niet gewoon bent dat de aandacht zo lang naar jou gaat. Dat je die druk niet op je partner wil leggen. Dat je er niet om wil vragen. Of omdat je gewoon niet weet hoe en wat je wil. Er zijn best veel redenen mogelijk.
Mijn partner kan er niets van
Ook dat hoor ik wel vaker: “jamaar, hij kan er eigenlijk niets van”. Ok, snap ik, dat is vervelend. Maar heb je het al eens proberen uitleggen, wat je leuk vindt? Want dit is niet iets wat we op school leren he.
Bij iemand met een penis is het relatief simpel: de penis hangt volledig aan de buitenkant en met een beetje vragen hoe en wat, kom je al een heel eind. Dat komt natuurlijk ook omdat iemand met een penis die penis meestal gewoon heel erg goed kent. Ze spelen er al heel hun leven mee en hebben hun geslachtsdeel meermaals per dag in hun hand.
Dat is voor ons wel anders. De clitoris en vagina zitten helemaal weggestopt. En zelfs als je grotere binnenste vulvalippen hebt, dan zie je dat amper langs de buitenkant als je rechtstaat. Je ziet enkel een proper V-tje. En dus zien we eigenlijk niets. Niet van jezelf én niet van anderen. Geen wonder dat we het ‘de schaamstreek’ noemen.
Ga eens kijken!
Ja, ik ga je écht vragen om een spiegel te nemen en eens te gaan kijken naar jezelf. En ja, ik weet dat dit heel erg moeilijk is en ook wel een beetje confronterend. Maar geloof me, het is echt waard. Bekijk jezelf, raak jezelf aan en ontdek wat dat met je doet. Niet makkelijk. Maar het gaat je helpen om beter te leren communiceren aan een partner wat jij nu precies leuk vindt.
Lukt dat goed en ben je klaar voor een extra uitdaging? Vraag je partner of die ook eens komt kijken. Spreek er samen over, laat letterlijk zien wat jij leuk vindt. Nog moeilijker? Oh, absoluut! 😄
Wil je hier graag verder mee aan de slag? Heb je nood aan begeleiding of een goeie babbel hierover?
Je kan steeds bij mij terecht voor een 1-op-1 gesprekje. Live of online.