Ga naar de inhoud
Home » Blog » Goed in je vel – Alles Kan Heter Aflevering 2

Goed in je vel – Alles Kan Heter Aflevering 2

  • door

Om echt te kunnen genieten van jouw seksualiteit, is het best belangrijk dat je je ook goed voelt in je eigen lichaam. Als je onzeker bent over hoe je eruit ziet of twijfelt of je wel goed genoeg bent, dan word je openstellen voor genot echt een uitdaging.

Van waar komt die onzekerheid?

Van bij onze geboorte (en eigenlijk zelfs ervoor vaak al), worden we in een groepje ingedeeld. Je bent een jongen of je bent een meisje. Dat wordt bepaald aan de hand van onze zichtbare geslachtsdelen. En door die indeling, worden we eigenlijk al meteen op een andere manier opgevoed en behandeld.

Meisjes horen lief en zacht te zijn, jongens sterk en stoer. Even kort door de bocht, maar zo is het wel een beetje. Ik mocht bijvoorbeeld absoluut niet vloeken thuis, want ‘dat is echt lelijk hoor, voor een meisje’. Letterlijk, I kid you not.

Al van bij onze geboorte horen we ons op een bepaalde manier te gedragen. En, niet onbelangrijk, er op een bepaalde manier uit te zien. Als baby zijn die dikke babybilletjes nog schattig, maar als je ouder wordt, is dat al snel niet meer het geval.

Hierover heb ik het in de tweede aflevering van Alles Kan Heter.

Perfectionisme ten top

Na die schattige babybilletjes, zijn we dus al snel ‘te dik’. Maar ook te mager. Te sletterig, te braaf, te bazig, te stil, te blond, te bruin, te rustig, te wild,… Ja, ik kan zo nog een tijdje doorgaan.

Het resultaat van al dat ‘je bent té’ is dat heel veel meisjes opgroeien tot perfectionistische vrouwen. Je wil alles heel erg goed doen, om te kunnen voldoen aan dat ‘té’. Je zoekt je balans overal tussenin en daar geraak je alleen maar als je perfect bent.

Hierbij komt natuurlijk ook het pleasing gedrag naar boven. We willen er zijn, voor alles en iedereen.

Ook ik trap regelmatig in deze valkuil: als mijn pluskinderen er zijn, wil ik dat alles helemaal perfect is. De was gedaan, het huis proper, alle dagen vers eten op tafel, verse cake bakken, … Er zou maar eens iemand moeten binnen komen die ziet dat ik het niet heel erg goed doe.

Dat legt uiteraard een enorme druk op ons (op mij dus ook ;)). En die druk zorgt er dan weer voor dat ontspannen en ruimte maken voor seksualiteit zelden bovenaan op je to-do-lijstje staat.

Hoe raken we daar weer vanaf?

Wel, dat is eerlijk gezegd best moeilijk.
Het is namelijk jarenlang aan aangeleerd gedrag dat je jezelf moet afleren.

En niet alleen zou je het jezelf moeten afleren, je kweekt best ook nog eens een olifantenhuidje. Want je omgeving volgt je hier vaak niet in. Het vraagt best wat kracht en zelfliefde om bepaalde opmerkingen over je heen te kunnen laten gaan.

Maar laten we beginnen bij het begin!

Want er zijn wel enkele dingen die je kan doen om jezelf te helpen. Om je zelfliefde een boost te geven en je beter te voelen in je eigen vel.

Begin met alle dagen (of om de paar dagen) even voor de spiegel te gaan staan. Liefst met zo weinig mogelijk kleding aan, maar doe vooral waar jij je goed bij voelt. Kijk naar jezelf en negeer de negatieve dingen die door je hoofd spoken. Kijk goed en kies iets aan jezelf wat je eigenlijk best nog wel mooi vindt. Dat mogen je ogen zijn, je borsten, je teennagels, alles is goed.

Vanaf nu probeer je dit zo vaak mogelijk te doen. Je kiest dagelijks iets anders aan jezelf wat je eigenlijk best nog leuk vindt. Langzaam maar zeker ga je jezelf steeds een beetje liever beginnen zien.

Nog meer?

Een volgende stap is leren om wat zachter naar de wereld te kijken. Merk bij jezelf op als je een oordeel hebt over anderen. ‘Zie die daar!’ Eens je dit kunt opmerken, kan je dezelfde oefening doen als wat je bij jezelf doet: kies iets uit aan die persoon wat je eigenlijk best mooi vindt.

Dus in plaats van negatief te denken, leren we ons brein om naar de mooie dingen te kijken. Op die manier ga je je hoofd aanleren te kijken naar alle mooie dingen rondom jou. Dat geeft je zachtheid naar de wereld toe, maar leert je vooral ook mildheid naar jezelf.

In Goesting!, mijn online cursus, vind je een hele module over zelfvertrouwen. We gaan hier samen aan de slag om je te helpen je beter te voelen in je eigen lichaam. Zo kan je zelf groeien naar een positief zelfbeeld. En vooral: een klein beetje meer genieten van je seksualiteit!

Goesting! kan je hier ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.