Opgewonden zijn dat is gelijk aan nat worden, toch? Het is voor mij één van de meest voorkomende misverstanden. En het is een hardnekkige. Je hoort zelfs andere mensen die dagelijks met seksualiteit bezig zijn dit zeggen. Dus wat als dat bij jou niet altijd het geval is? Wat als jouw mentale en lichamelijke opwinding niet altijd gelijk lopen?
Hierover heb ik het uitgebreid in aflevering 3 van Alles Kan Heter.
Je bent perfect normaal!
Laat ik daar vooral mee beginnen: jij bent helemaal normaal. Hoe jouw lichaam reageert, is ook volledig normaal. Nat worden hoort bij opwinding, dat klopt. Dus als je heel opgewonden bent, dan is de kans best groot dat je lichaam ook vocht gaat aanmaken. Maar soms is dat ook niet zo. Dat noemen we discordantie.
Concreet wil dat zeggen dat jouw lichaam niet altijd exact op het zelfde moment reageert als je hoofd.
Mensen met een penis kennen dit fenomeen iets beter. Soms wordt de penis stijf op een totaal fout moment. Dat je denkt “wacht, wat doe je nu? Dit is echt niet het moment!”. En op andere momenten ben je super opgewonden en werkt je penis toch echt niet mee. Discordantie.
Bij een vrouwenlichaam is dit minder zichtbaar of minder duidelijk aanwezig. Plus: we hebben aangeleerd dat opgewonden zijn ook gelijk is aan nat zijn. En dat is dus niet persé zo.
Maar hoe komt dat dan?
Een echte reden is er niet. Het is gewoon soms zo. Soms maak je super veel vocht aan op een totaal onverwacht moment. En als je het dan wel echt wil, dan gebeurt er soms niets. Jammer, maar echt geen ramp! Jij kan namelijk zelf beslissen of je opgewonden bent. En of je klaar bent voor seksualiteit.
Jouw kliertjes
De klieren die vocht aanmaken bevinden zich ook voornamelijk buiten de vagina. Twee kliertjes boven de ingang van de vagina, de klieren van Skene, en twee er onder, de klieren van Bartholin. Deze kliertjes gaan vocht produceren als jij opgewonden wordt. In de meeste gevallen dus, maar niet altijd.
Opvallend is dat het vocht voornamelijk buiten de vagina wordt aangemaakt. Dat is handig voor het betere vingerwerk! Maar de penis kan het op die manier ook mee naar binnen nemen op het moment dat er penetratie aan te pas komt.
Glijmiddel!
Laat ik beginnen met te zeggen dat mijn betoog om vaker glijmiddel te gebruiken, niet bedoeld is als lapmiddel. Je hebt wel degelijk nog steeds voldoende opwinding nodig. En je neemt best lang genoeg je tijd om ook je lichaam volledig opgewonden te laten worden.
Maar: glijmiddel kan je hier zeker bij helpen. Gebruik het tijdens het vingeren of aftrekken, geef er heerlijke massages mee, … Het kan en mag allemaal!
Daarnaast kan glijmiddel ook echt helpen als de inwendige vochtigheid wat te kort schiet. Het voorkomt heel vaak een pijnlijk of wat droger momentje. En als je er toch al mee bezig was bij het vingeren, kan je het evengoed ook tijdens penetratie gebruiken, toch?
Verschillende soorten
Algemeen zijn er drie basis soorten glijmiddel te vinden. Hier bestaan vaak nog varianten en hybrides van, maar ik kies er hier even voor om de uitleg tot deze drie te beperken.
De drie soorten zijn: glijmiddel op waterbasis, op basis van siliconen en op oliebasis.
Waterbasis
Dit is het meest voorkomende glijmiddel. Je vindt het in de meeste supermarkten en als je een glijmiddel aangeraden zou krijgen door een arts of gynaecoloog, is dit in de meeste gevallen op basis van water.
Dit soort glijmiddel trekt in je huid. Dat wil zeggen dat het na een tijdje opdroogt en je er dus mogelijkerwijs een beetje van moet bijnemen.
Geliefd door velen omdat het zo veelzijdig te gebruiken is. En omdat het misschien wel het meest lijkt op je eigen vochtigheid.
Let wel op: je vindt glijmiddel op waterbasis in heel veel verschillende soorten en kwaliteiten. En ja, er is echt een heel groot verschil in. Dus je kiest hier best voor een merk waarbij je zeker bent van de kwaliteit. En dat is vaak een klein tikje duurder.
Siliconen basis
Glijmiddel op basis van siliconen blijft super lang glijden. Dat komt omdat het niet in je huid trekt, maar als het ware een laagje er op legt. Ideaal als je snel last hebt van scheurtjes of irritatie inwendig. Maar ook als je gewoon graag lang wil doorgaan, zonder regelmatig glijmiddel te moeten bijnemen.
Siliconen basis voelt heel erg zacht aan, maar sommigen vinden het ook wat te glad. Zeker in combinatie met je eigen vochtigheid.
Leuk eraan is ook dat je er makkelijk mee kan masseren, net omdat het zo goed en lang blijft glijden.
En een nadeel is dan weer dat je het niet met siliconen speeltjes mag gebruiken. De twee stoffen tasten elkaar aan, waardoor je het nooit meer echt kunt reinigen en er altijd een vettige laag aanwezig blijft. Daarnaast kan het glijmiddel ook de lijm aantasten waarmee je speeltje geplakt werd. Best belangrijk om hier rekening mee te houden dus.
Op basis van olie
Veel mensen gebruiken graag een natuurlijke olie als glijmiddel. Ik denk dan aan bijvoorbeeld kokosolie of amandelolie. Op zich is daar niet echt iets mis mee, maar deze oliën zijn niet echt gemaakt om te gebruiken in je vagina.
De vagina is geen rechte buis, maar eerder een verrimpeld gangetje. Als je opgewonden bent, wordt de vagina langer om ruimte te maken voor de penis. En na de opwinding, krimpt alles weer in elkaar. Om dat te kunnen, heeft je vagina heel wat huidplooitjes. Olie kruipt daar tussen, houdt bacteriën vast en kan daardoor makkelijk voor irritatie of zelfs infecties gaan zorgen.
Gebruik jij je olie graag en heb je nergens last van? Geen probleem dan. Ervaar je toch regelmatig irritatie? Dan laat je de olie best even achterwege om te zien of dit een verschil kan maken voor jou.
Let ook op: je mag olie niet gebruiken met condooms en siliconen speeltjes. Beide kunnen hiervan stuk gaan.
Jamaar, wat kies ik nu?
Lastig, ik weet het. Ik kan alleen maar aangeven wat ik zelf gebruik, in de hoop je zo wat advies te geven.
Ik gebruik zelf glijmiddel op waterbasis met mijn speeltjes. Dus voornamelijk alleen. Met partner, kiezen we meestal voor siliconen basis. Tenzij we echt bewust al beslist hebben om er speeltjes bij te nemen, dan is het weer op waterbasis.
ps: het is geen ongelooflijke ramp als je speeltje toch in contact komt met een klein beetje siliconen glijmiddel. Je mag het er gewoon niet op aanbrengen en uitsmeren.
Gewoon uitproberen!
In plaats van lang te twijfelen: ga er gewoon voor. Kies iets en probeer het uit.
Staat je partner er wat weigerachtig tegenover? Begin dan met het betere handwerk. Dat maakt meteen zo’n wereld van verschil dat de klik hopelijk snel gemaakt is.
Hulp nodig?
Ik ben altijd bereikbaar om je te adviseren bij het maken van je keuze.
Stuur me gerust een mailtje!