Ga naar de inhoud
Home » Blog » De 5 talen van de liefde – Alles Kan Heter Aflevering 7

De 5 talen van de liefde – Alles Kan Heter Aflevering 7

  • door

Laten we het eens hebben over de liefde. Want hoewel je seksualiteit natuurlijk ook prima kunt beleven zonder dat daar al te veel liefde aan de pas komt, is liefde aanwezig in het leven van heel velen.

In het begin gaat dat meestal geweldig. Je komt elkaar tegen en beseft vrij snel of dit iemand voor jou is of niet. Op dat moment neemt je hele lijf het over. Die persoon wordt in razendsnel tempo dé perfecte persoon voor jou.

Jullie passen perfect bij elkaar, komen super goed overeen en kunnen over alles geweldig goed praten. Alles is helemaal geweldig en je overlaadt elkaar met alle mogelijke vormen van liefde.

Maar als je een tijdje samen bent, verandert er vanalles. De onderwerpen om over te praten minderen, je komt gestrest thuis van het werk en ziet dat je partner alweer vergeten is de afwasmachine uit te laden. Als je die erop aanspreekt, reageert die onverschillig. Het is erg moeilijk om je op zo’n moment nog geliefd te voelen. Je vraagt je af of deze relatie nog wel is wat het zou moeten zijn.

En exact daarover gaat Aflevering 7 van Alles Kan Heter!

Hoe kunnen 5 liefdestalen dat oplossen?

Toegegeven, ik was in het begin ook wat sceptisch. 5 liefdestalen… klinkt redelijk flauw en zelfs wat cheesy, toch? Maar eens ik me er in verdiepte, ging er een wereld voor mij open. En niet alleen voor mij. Ook de mensen die mijn cursussen of coaching volgen, geven vaak aan dat het leren begrijpen van deze 5 talen hen echt dichter bij hun partner heeft gebracht.

Concreet is het zeker niet de bedoeling dat jij je gaat aanpassen aan je partner. Het is wel zo dat leren welke taal (of talen) jij spreekt en welke je partner, je kan helpen om beter te begrijpen waarom je soms iets wel of niet doet. Of waarom de liefde die jij geeft niet begrepen wordt door je partner, bijvoorbeeld.

Jouw liefdesemmertje

Ze noemen het ook wel eens liefdestank, maar omdat ik dat erg lastig vind om uit te spreken, noem ik het liever liefdes-emmer. We hebben allemaal zo’n emmertje en idealiter is dat steeds goed gevuld met veel liefde.

Maar als je een relatie hebt met iemand die jouw taal niet (of niet vaak genoeg) spreekt, dan raakt je emmer leeg. En dat zorgt ervoor dat je je gefrustreerd en ongeliefd gaat voelen. Je hebt dan vaker het idee dat je partner misschien niet meer zoveel van je houdt en dat je er alleen voor staat.

Het is dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw liefdesemmertje goed gevuld blijft. Maar ook dat van je partner. Want als diens emmer ook bijna leeg is, is het bijna onmogelijk om nog liefde terug te geven. Dit kan best complex zijn in het begin.

Dus: hier gaan we, de 5 talen van de liefde!

Words of Affirmation:

Oftewel bevestiging door woorden. Dingen die je tegen elkaar zegt, waardoor de ander weet dat je die waardeert en graag ziet. Dit kan gaan over “ik hou van u”, maar net zo goed “wat zie je er prachtig uit vandaag”.

Als je deze taal als liefdestaal hebt, heb je het nodig dat je partner je regelmatig verbaal bevestiging geeft. Dat kan ook in de vorm van een klein briefje dat je achterlaat voor elkaar, bijvoorbeeld.

Als je deze taal niet als taal hebt, maar je partner wel, kan je jezelf er regelmatig aan herinneren om wat vaker dingen te zeggen tegen je partner. Vaak denk je die wel, maar als dit een liefdestaal van je partner is, gaat het er echt om ze ook uit te spreken. Vind je dit moeilijk? Herinner je jezelf er dan aan door een reminder in je gsm of door een briefje aan je laptop te hangen ofzo.

Quality Time:

Samen dingen doen. Echt bewust en aanwezig in het moment. Dit gaat dus niet over samen voor tv zitten en een film kijken, tenzij je dat ook bewust samen doet en hierbij contact maakt. Dit gaat echt over samen zijn, op een manier waarop je ook beide echt samen bent.

Als je deze taal als liefdestaal hebt, plan je best regelmatig samen een uitstap of een date-night. Vraag aan je partner om op die momenten ook echt de telefoon uit te laten, zodat jullie echt samen kunnen zijn.

Is dit geen primaire taal voor jou, maar voor je partner wel? Probeer dan af en toe eens zelf een momentje weg te plannen. Hou er rekening mee dat je op dat moment voldoende ruimte hebt om ook echt je volle aandacht te kunnen geven aan je partner.

Receiving Gifts:

Dit lijkt altijd de meest oppervlakkige en materialistische taal, maar hoeft dat eigenlijk totaal niet te zijn: cadeautjes krijgen (en geven). Dit gaat niet om de grootte van wat je krijgt, maar wel om de attentie van het krijgen. Iemand die aan je denkt en dus iets voor jou meebrengt, maakt of bewust aan jou wil geven.

Is dit jouw liefdestaal? Dan overlaad je de ander met dingen die jij graag aan hen wil geven. Je kan aan je partner vragen om af en toe eens een kleine attentie mee te brengen. Werkt je partner graag met hun handen, dan kan je ook vragen om je af en toe eens te verrassen met iets.

Heeft jouw partner deze taal als liefdestaal? Denk er dan aan regelmatig eens iets kleins mee te brengen. Dat kan al gaan over iets wat je partner lekker vindt als je naar de winkel gaat, maar net zo goed over een zelf-geknutseld kaartje.

Acts Of Service:

Oftewel diensten naar anderen toe. Dingen doen voor anderen, het huis opruimen, de was extra mooi opvouwen, … Zorgen voor anderen, dus eigenlijk.

Als dit jouw liefdestaal is, vind je het fijn dat anderen ook dingen doen voor jou. Het gevaarlijke aan deze taal is, dat jij alles op jou neemt en de ander dus niet meer vraagt om iets voor jou te doen. Hierdoor raak je soms gefrustreerd, terwijl de ander niet door heeft wat er mis gaat. Durf je partner dus ook te vragen bepaalde taken voor jou uit te voeren. Het zal je helpen om je meer geliefd te voelen, zelfs als je erom moet vragen.

Is dit de taal van jouw partner? Probeer er op te letten dat je regelmatig taken van je partner over neemt. Je partner zal er alles aan doen om goed te doen voor jou en dat lijkt dat na een tijdje vanzelfsprekend. Probeer dat patroon te doorbreken en zoek manieren waarop jij dingen voor je partner kan doen.

Physical Touch:

Een taal die best veel mensen spreken is de taal van fysieke aanraking. Ja, seks valt hier zeker ook onder, maar het gaat wel wat verder dan dat. Als dit jouw taal is, heb je nood aan knuffels, kusjes en aanraking van de ander. dit helpt je om jouw liefdesemmer te vullen.

Als dit jouw taal is, heb je het nodig om dicht bij de ander te zijn. Veel aan te raken, te knuffelen enz. Maar ook dat jouw partner jouw dit regelmatig uit zichzelf geeft. Eens een streeltje over je rug of een kusje tussendoor.

Is dit de taal van je partner maar niet de jouwe? Dan helpt het om jezelf eraan te herinneren om je partner regelmatig even bewust aan te raken. Een knuffel in de keuken, een bewuste kus als je thuis komt,… Niet altijd makkelijk als je deze taal niet spreekt, maar op zich wel een makkelijke taal om jezelf aan te herinneren. Zorg ervoor dat je ruimte houdt om dit ook aan je partner te kunnen geven (niet altijd makkelijk als je bijvoorbeeld jonge kinderen hebt).

Welke taal spreek ik?

Om te ontdekken welke taal jij spreekt, kan je een online test doen.
Dat kan hier in het Engels: https://5lovelanguages.com/quizzes
En hier in het Nederlands: https://liefdestalen.nl/

Maar vaak is het eigenlijk ook al voldoende om te kijken hoe jij zelf je liefde uit. Ik doe bijvoorbeeld veel in het huishouden. Ik hou het graag netjes en zal al snel eens een cake bakken voor mijn vriend zijn kinderen. Ik weet dat ze dat lekker vinden, dat ze dan heel blij zijn en dat vindt mijn partner dan ook super. Acts Of Service dus. Daarnaast leg ik ook overal graag briefjes neer of kan ik mijn partner wel 5 keer op een dag zeggen hoe knap ik hem vind. Dat is dan weer Words Of Affirmation. 😊 En mijn partner komt de hele dag door regelmatig mijn bureau binnen om mij even vast te pakken en te overladen met honderden kusjes. Juist, zijn liefdestaal is Physical Touch.

Door te kijken wat jij zelf geeft aan de ander, ontdek je vaak jouw eigen liefdestalen. En dat kan je zo ook doen bij te partner.|

Wat als je elkaars taal leert spreken?

Dan gaat jullie relatie er sowieso op vooruit. Je groeit zo echt dichter naar elkaar toe. Door te begrijpen wat je partner nodig heeft (en waarom er niet aankomt wat jij geeft), kan je ervoor zorgen dat je je beiden meer geliefd voelt. Dit kan jullie helpen om ook beter te communiceren, je makkelijker open te stellen voor seksualiteit en algemeen een sterkere relatie op te bouwen. Je geliefd voelen is gewoon op alle vlakken heel erg belangrijk.

Help, mijn partner vindt dit bullshit

Kan gebeuren. 🙂 
Probeer in eerste instantie zelf aan je partner te geven wat die nodig heeft. En vraag regelmatig iets kleins terug dat voldoet aan jouw liefdestaal, zonder dit op deze manier te benoemen. Zo blijft het emmertje van beide gevuld op een subtiele manier.

Wil je hier toch verder mee aan de slag? Kom je er alleen moeilijk uit?
Je kan makkelijk een gratis kennismakingsgesprek boeken via hier.
Dan bekijken we samen wat de beste manier zou zijn voor jou (of jullie) om samen te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.