Ga naar de inhoud
Home » Blog » Body Positivity en Seks – Alles Kan Heter Aflevering 25

Body Positivity en Seks – Alles Kan Heter Aflevering 25

  • door

Body positivity is een beweging die uit Amerika is overgewaaid en draait om het idee dat alle lichamen, ongeacht hun vorm, kleur of grootte, het waard zijn om gezien en gewaardeerd te worden. Het gaat om gezondheid en niet om uiterlijk. Het is een krachtige boodschap die ons uitnodigt om te stoppen met het nastreven van een onrealistisch ideaalbeeld en in plaats daarvan ons eigen lichaam te omarmen zoals het is.

Wat heeft dat te maken met seksualiteit? Heel veel natuurlijk. Jezelf leren aanvaarden (en meer zelfs: graag zien), zorgt ervoor dat je meer kan ontspannen, in je lichaam kunt zakken en kunt genieten van elk aspect aan jezelf.

Ik maakte er een nieuwe aflevering over van Alles Kan Heter. Die kan je hier beluisteren:

Een persoonlijk verhaal

Ik verhuisde een jaar of 3 geleden met mijn partner naar zijn thuisstad, Sint-Niklaas. En op een bepaald moment besloot ik ook terug rugby te gaan spelen. Hiervoor heb je een medisch attest nodig, om te verklaren dat je gezond genoeg bent, aangezien het toch best een intense sport is. Omdat ik nog maar recent verhuisde, koos ik gewoon voor een dokter die redelijk snel beschikbaar was. Een alternatieve, oudere man.

Het begon al meteen toen ik binnen kwam: lengte en gewicht… “Jep, mijn bmi is te hoog, ik weet het” was ik hem al voor. Alsnog heeft die man doorheen het hele onderzoek nog een keer of 5 laten vallen dat ik toch wel echt te zwaar ben.

Ik heb hem duidelijk geantwoord: “Ik ben hier voor mijn medisch attest om te kunnen sporten. Je zegt me net dat ik helemaal gezond ben: hart in orde, longen in orde,… Wat is het probleem eigenlijk?”

Met zo’n mensen ga ik verder niet in discussie, maar hier zien we meteen waar body positivity om draait: het gaat niet om gewicht, het gaat om gezondheid. Alleen kijken wij in onze maatschappij daar anders naar. En dat legt een enorme druk op ons allemaal.

Body Posi en seks gaan hand in hand

Voor mij persoonlijk gaat body positivity veel verder dan alleen het accepteren van hoe we er uit zien. Het gaat om het omarmen van ons lichaam zoals het is, of we nu voldoen aan die onhaalbare maatschappelijke normen of niet. Het idee dat alleen bepaalde lichamen als mooi mogen worden beschouwd, gaat mijn verstand te boven.

En, niet onbelangrijk: het belemmert ons echt heel hart om ook echt te kunnen genieten van seks. In mijn praktijk spreek ik vaak vrouwen die aangeven dat hun grootste remming om te genieten van seks, hun onzekerheid over hun lichaam is. En ik overdrijf hier niet als ik zeg dat dat makkelijk voor 70% het geval is. Waar we onzeker over zijn, is voor iedereen anders: billen, borsten, buik, haar, gezicht, …

Deze onzekerheid zorgt ervoor dat we niet volledig kunnen zakken in ons lichaam, ons kunnen overgeven aan het moment.

Een voorbeeld: Je zit bovenop tijdens de seks. Je billen bewegen, je borsten gaan op en af, je buik zit misschien wel een beetje in de weg,… Dat gaat altijd zo zijn, die lichaamsdelen gaan al-tijd bewegen. Als je je hier niet onzeker over voelt, dan is dat gewoon wat het is en dan geniet je van het moment en van wat je voelt. Zit hier ergens een remming of een onzekerheid? Dan is de kans groot dat je voornamelijk daar mee bezig bent en dus niet met wat je voelt of ervaart.

Zelfacceptatie en communicatie

Zelfacceptatie en communicatie spelen een belangrijke rol in het overwinnen van deze onzekerheden. Hoewel ik je aan de ene kant wil aanmoedigen om jezelf graag te leren zien en te leren aanvaarden, vind ik het aan de andere kant ook belangrijk om aan te geven dat je zeker je eigen grenzen mag respecteren.

Leer van jezelf en van jouw lichaam wat er werkt of niet. Als je bijvoorbeeld niet graag aangeraakt wordt aan je buik, vraag dan aan je partner hier begrip voor te hebben. Spreek samen af dat jij kan aangeven wanneer het wel kan en wanneer niet, zodat je langzaam maar zeker je grenzen kan verschuiven. Voel je hier echt een harde nee, een harde grens? Dan is dat ook helemaal ok en hoef je hier verder niet (meteen) aan te werken.

Onthou: stap voor stap en liefst nog babystapjes 🙂

Hou van jezelf!

Als eerste opdracht bij deze aflevering, geef ik je graag een oefening waar ik het al eerder over had en die in al mijn cursussen en coachings zit: de spiegeloefening. In deze oefening vraag ik je om dagelijks even voor de spiegel te gaan staan, idealiter naakt, en iets op te merken aan jezelf wat je wel mooi vindt. Negatieve gedachten mogen er zijn, maar zet ze doelbewust aan de kant. Bijhorend bij deze oefening, komt de vraag om wat zachter naar de wereld rondom je te kijken en de schoonheid te leren zien in anderen.

En dan wil ik je ook nog graag vragen om wat bewuster om te gaan met je social media. Voel je je soms aangesproken of ontmoedigd door sommige “perfecte” accounts? Durf ze te verwijderen. Als het dichte vrienden zijn, kan je er ook voor kiezen het account gewoon te muten. Geloof me, ik doe dit ook en dat haalt heel veel negatieve energie weg uit mijn leven.

Een reis naar zelfliefde

Body positivity is niet alleen een beweging, het is een reis naar zelfliefde en acceptatie. Door ons bewust te worden van onze eigen gedachten en gedragingen, kunnen we stap voor stap onze relatie met ons lichaam verbeteren en volledig genieten van onze seksualiteit. Laten we samen deze reis maken, met begrip en liefde voor onszelf en anderen.

Wil je meer leren over genot en zelfliefde? Aan de slag met jezelf, jouw lichaam en jouw seksualiteit? Schrijf je dan in voor de cursus Genot, waarin we samen werken aan het verbeteren van je seksuele ervaringen en zelfbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.